"Burundi yönetimi muhalif gruba karşı Kongo'ya gizlice asker gönderdi"

"Burundi yönetimi muhalif gruba karşı Kongo'ya gizlice asker gönderdi"

'Burundi İnsan Hakları Girişimi' tarafından yayımlanan bir rapora göre, Burundi yönetimi Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ne gizlice asker yolladı.

Burundi'nin 2021 yılının sonundan bu yana silahlı muhalif gruplarla mücadele etmesi amacıyla Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ne (KDC) gizli yollardan yüzlerce asker ve milis gönderdiği ortaya çıktı.

Burundi İnsan Hakları Girişimi (BHRI), Burundi hükümetinin "terör örgütü" olarak tanımladığı muhalif grup RED-Tabara'ya karşı Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ne yüzlerce asker sevk ettiğine ilişkin bir rapor yayımladı.

Raporda "Sayıları bini aşan Burundili asker ve milisler, 2021 yılının sonundan bu yana Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ne gönderildi." ifadeleri yer aldı.

Raporda ayrıca Burundi'nin muhalif grubu defetmek için belirli zaman aralıklarıyla KDC'ye asker yolladığı bilgisi yer aldı.

Burundi iddiaları reddediyor

Ancak Burundi söz konusu gizli operasyon iddialarını reddediyor ve Doğu Afrika Topluluğu, Afrika Birliği ve Birleşmiş Milletler ortak operasyonları çerçevesinde faaliyet sürdürdüğünü belirtiyor.

2011 yılında kurulan Burundili kişileri içerisinde barındıran RED-Tabara, 2015'ten bu yana Burundi hükümetine silahlı saldırılar gerçekleştirmekle suçlanıyor.

Grup, 2021'de Bujumbura uluslararası havaalanında düzenlenen saldırının sorumluluğunu üstlenmişti.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.