BM: İdlib'de silahsız bölge için verilen süre uzatılacak

BM: İdlib'de silahsız bölge için verilen süre uzatılacak

Birleşmiş Milletler'in Suriye insani yardım koordinatörü Jan Egeland İdlib'de silahtan arındırılmış bölge kurulması için verilen sürenin uzatılacağını bildirdi.

Birleşmiş Milletler'in (BM) Suriye'deki insani yardım koordinatörü Jan Egeland, Türkiye ve Rusya'nın İdlib'de silahtan arındırılmış bölge kurulması için öngörülen süreyi uzatmayı planladığını duyurdu. Cenevre'de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Egeland, bu durumun bölgede yaşayan 3 milyon sivil için "büyük bir rahatlama" anlamına geldiğini söyledi.

"Diplomasi için biraz daha vakit olacak" diyen Egeland, "Rusya ve Türkiye'nin iyimser olduğunu, müzakere yoluyla daha fazlasının başarılabileceğini duymak beni sevindirdi. İdlib'deki çatışmalara bir ara verilmesini sağlayacak olan anlaşmayı uygulamak konusunda genel olarak çok olumlular" değerlendirmesini yaptı. 

Egeland, radikal grupların İdlib'den çıkartılmasını öngören Türkiye ve Rusya arasında varılan İdlib mutabakatının nasıl işleyeceğine dair hâlâ "cevapsız bir milyon soru" olduğuna da dikkat çekti. 

De Mistura'nın ardından Egeland da görevi bırakıyor

BM'nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'ya danışmanlık yapan Egeland Kasım sonunda görevi bırakacağını açıkladı. Egeland, Suriye'deki savaşta yeni bir aşamaya gelindiğini söyledi.

De Mistura da Çarşamba günü yaptığı açıklamada dört yıldır yürüttüğü özel temsilcilik görevini bırakacağını duyurmuştu.

Jeffrey: İdlib anlaşması çatışmaları dondurdu

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey'den de İdlib anlaşmasına ilişkin bir açıklama geldi.

Çarşamba günü Ankara'ya yaptığı ziyaretin ardından basın toplantısı düzenleyen Jeffrey, İdlib'de silahlardan arındırılmış bölge kurmak için varılan mutabakatın "önemli bir adım" olduğunu ve Suriye'de yedi yıldır süren savaşı "dondurduğunu" dile getirdi. Jeffrey "Mutabakat önemli bir adım çünkü sadece İdlib'deki çatışmayı durdurmadı, çatışmalar esasen başka yerlerde de dondu" diye konuştu.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.