Rusya Türkiye'nin İdlib çalışmalarından memnun

Rusya Türkiye'nin İdlib çalışmalarından memnun

Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, mutabakatın işlediğini ve Türkiye'nin İdlib çalışmalarından memnun olduklarını açıkladı.

Suriye'nin İdlib vilayetinde silahlardan arındırılmış bir bölge kurulması için Türkiye ile Rusya arasında varılan mutabakat konusunda Ankara ve Moskova'dan açıklamalar geldi.

Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, "Tabii ki kimse hiçbir sorun yaşanmadan her şeyin yolunda gitmesini beklemiyordu. Ama çalışmalar sürüyor" ifadesini kullandı. Peskov, "Mutabakat uygulanıyor ve Rus ordusu Türk tarafının bu bağlamdaki çalışmalarından memnun" diye konuştu.

Ankara'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da "bölgedeki ağır silahların çekilmesine ilişkin sıkıntı olmadığını, belli radikal grupların çekilmesi konusunda da sıkıntı görülmediğini" belirtti. Çavuşoğlu, mutabakata ilişkin uygulama sürecinin devam ettiğini sözlerine ekledi.

Süre 15 Ekim'de dolmuştu

Anlaşma; İdlib, Lazkiye, Hama ve Halep'te muhaliflerin kontrolünde olan bölgeleri çevreleyen 15-20 kilometre genişliğindeki bir alandaki ağır silahların 10 Ekim'e, "radikal" olarak nitelenen unsurların ise 15 Ekim'e kadar çekilmesini öngörüyordu.

Hem Türkiye, hem muhalifler, hem de Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, bu bölgedeki ağır silahların çekilmesine ilişkin şartın yerine getirildiğini teyit etmişti. Ancak Gözlemevi, Tahrir el Şam başta olmak üzere bazı grupların bölgeden hâlen ayrılmadığını bildirdi. Rusya ve Türkiye'nin, bölgedeki bu grupların ayrılmasının ardından devriye görevlerine başlamaları öngörülüyor.

Rejim "beklemede"

Muhaliflerin Suriye'deki son kalesi olarak görülen İdlib ile ilgili mutabakatın amaçlarından biri de rejimin bu bölgeye yönelik olası bir operasyonu sonrası yaşanabilecek yeni bir insani krizi engellemekti.

Esed rejimi Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Pazartesi günü Şam'da gazetecilere yaptığı açıklamada, İdlib anlaşmasının uygulanıp uygulanamadığını söylemek için Rusya'nın tepkisini beklemek gerektiğini söylemişti. "Rusya durumu izleyip takip ediyor" diyen Muallim, İdlib'in her halükârda rejim kontrolüne geçeceğini belirterek askeri operasyon seçeneğinin hâlen masada olduğunu ima etmiş, "Beklemek zorundayız. Ama aynı zamanda askerlerimiz hâlâ İdlib'in çevresinde" diye konuşmuştu.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.