BM: Venezuela'lı mülteciler cinsel istismara uğruyor

BM: Venezuela'lı mülteciler cinsel istismara uğruyor

Venezuela’da yaşanan kriz nedeniyle ülkeyi terk ederek Güney Amerika’daki komşu ülkelere sığınan Venezuelalıların göç yolunda taciz ve istismara uğradığı bildirildi.

Venezuela’da yaşanan siyasi ve ekonomik istikrasızlık nedeniyle ülkeyi terk edenlerin sayısı yaklaşık 3,4 milyon kişiye ulaştı. Güney Amerika’daki komşu ülkelere sığınan Venezuelalıların göç yolunda birçok taciz ve istismara uğradığı belirtildi. Birleşmiş Milletler, Güney Amerika ülkelerini, ülkelerine sığınan Venezuelalı mültecilere yönelik istismarlara karşı önlem almaya davet etti.

Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu (UNICEF), Venezuela’dan göçen 1,1 milyon mülteci çocuğun korunma ve temel hizmetlerden yoksun olduğunu belirterek bölge ülkelerine belgesi olmayan ve refakatsiz çocukları koruma altına alma çağrısında bulundu.

UNICEF, Venezuela’dan Latin Amerika ülkelerine devam eden göç nedeniyle yardıma ve korunmaya muhtaç çocuk sayısının katlanarak artabileceğine işaret etti.

BM yetkilileri ülkeyi terk eden Venezuelaların, komşu ülkelere göçü sırasında çok büyük riskler aldığını kaydederek, “Çok tehlikeli de olsa Venezuelalılar hayatlarını riske sokarak cesur bir şekilde yola çıkıyor” dedi.

“Kriz sürdükçe göç artıyor”

UNICEF Bölge Direktörü Maria Cristina Perceval, Venezuela’dan mülteci göçü alan bölge ülkelerine yaptığı çağrıda, hükümetlerin göç yolunda yaşanan tehlikelere ve sömürülere karşı kararlı ve geniş çaplı çözüm bulması gerektiğini kaydetti.

Perceval, “Venezuela’daki kriz devam ettikçe ülkeden göç daha da artıyor. Mülteci çocukların sorunları da göçle birlikte artıyor. Çocukların korunma, sağlık ve eğitim gibi temel hizmetlerinde ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Venezuela’dan mülteci kabul eden ülkeler bu temel sorunları çözmek için gerekli tedbirleri almalı” diye konuştu.

“Mülteci çocuklar birçok riskle karşı karşıya”

Perceval, Venezuelalıları kabul eden ülkelerin herhangi bir mülteci göçü planlamalarının olmadığını, mülteci politikalarından yoksun olan ev sahibi ülkelerin temel sorunları çözemediğini belirtti.

Perceval, “Venezuela’dan göçen mültecilerin arasında ailelerinden ayrı olan çocuklar, hamile kadınlar, emziren anneler de var. Bu durumda olanları koruyacak yeterli planlar yok. Mülteci çocuklar, ailelerinden ayrı olma, ayrımcılığa uğrama, yabancı düşmanlığı ve şiddet riskiyle karşı karşıya. Mültecileri kabul eden ülkeler uluslararası insan hakları standartlarını yerine getirmeli. Resmi belgeleri olmayan çocuklar var. Ailelerinden ayrı olan çocuklar var bu çocuklar uzman kişiler tarafından koruma altına alınmalı” dedi.

“3,4 milyon kişi daha iyi bir yaşam için Venezuela’yı terk etti”

BM Mülteciler Yüksek Komiserliğine (UNHCR) göre, 2014 yılından itibaren Venezuela’yı terk eden mültecilerin sayısı 3,4 milyon kişiye ulaştı. UNHCR yetkilileri, Venezuelalıların ülkelerini yaşanan hiperenflasyonun getirdiği pahalılık, ülkedeki temel malların kıtlığı, siyasi istikrarsızlık, güvenlik, siyasi kargaşa ve gelecek endişesiyle terk ettiklerini belirterek daha iyi bir yaşam için ülkelerini terk ettiklerini kaydetti.

BM yetkilileri, geçtiğimiz yıl 250 bin Venezuela’nın çoğu Latin Amerika ülkeleri olmak üzere sığınma talebiyle yerleştikleri yeni ülkelerde temel haklardan yoksun, düzensiz ve çeşitli istismarlara maruz kalarak çok zor şartlarda yaşam mücadelesi verdiklerini belirtti.

Venezuela’dan kaç kişi ayrıldı?

BM verilerine göre, 2014 yılından bugüne kadar 3.377.252 kişi Venezuela’yı terk etti. 1.364.855 Venezuelalı göç ettikleri ülkelerde yasal statü kazandı ve oturma izni aldı. 414.570 Venezuelalı mülteci de göç ettikleri ülkelerden siyasi sığınma talep etti.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.