BM: Yemen’de siyasi çözümden başka yol yok

BM: Yemen’de siyasi çözümden başka yol yok

Birleşmiş Milletler Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths Yemen'de siyasi çözüm dışında bir alternatif olmadığını söyledi.

Birleşmiş Milletler Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths bugün yaptığı açıklamada ülkenin tehlikeli bir dönemden geçtiğine dikkat çekti. Çatışan tarafların önünde iki seçenek bulunduğuna işaret eden Griffiths, ya silahların susturulup siyasi sürece devam edileceğini ya da Yemen’in yeniden bugün Marib’te tanık olunan trajedi ve çatışmalara sürükleneceğini vurguladı.

Griffiths, Marib’te yaptığı basın açıklamasında şunları söyledi:

“Marib, çatışmaların başlangıcından bu yana yüz binlerce Yemenli için sığınak oldu. Sadece geçen hafta yerlerinden edilen binlerce kişi, el- Cevf’teki savaştan kaçarak buraya geldi. Çatışmanın tarafları Marib'in sığınak olmaya devem etmesini ve bir sonraki çatışmanın merkezi haline dönüşmemesini sağlamalıdır. Askeri macera ruhu ve toprak egemenliği peşinde koşmak işe yaramaz. Çünkü bu savaş, meydanlarda askeri olarak kazanılamaz. Barış sürecini sürdürerek müzakere yoluyla siyasi çözüme varmak dışında herhangi bir alternatif yok.”

Griffiths açıklamasında askeri faaliyetlerin koşulsuz bir şekilde sonlandırılmasının önemini vurguladı:

“Askeri faaliyetlerin derhal ve koşulsuz olarak durdurulması ve yargılamaya izin veren kapsamlı bir gerilimi azaltma sürecinin başlatılmasına yönelik çağrımı yineliyorum. Yemen'deki bu acil eylem çağrısı ile ilgili olarak ülkede çatışan taraflardan aldığım ilk olumlu yanıtlar doğrultusunda harekete geçilmeli. Çünkü Yemen bekleyemez.”

Griffiths, Yemen ziyaretinin amacını da şu sözlerle açıkladı:

“Yerel yetkililerin temsilcileri, kabile liderleri, kadın grupları, genç ve sivil toplum aktivistinin yanı sıra yerlerinden edilen Yemenlilerden bazılarının endişelerini dinlemek ve dünyanın da onları duymasını sağlamak için buraya bir günlük bir ziyaret gerçekleştiriyorum.” dedi.

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.