Dengeler İran destekli Husiler lehine değişiyor: Yemen'de son durum

Dengeler İran destekli Husiler lehine değişiyor: Yemen'de son durum

Yemen'de ateşkes süreci savaşa kısa bir ara verse de çatışmalar son aylarda yeniden şiddet kazandı.

Yemen'de ateşkes süreci savaşa kısa bir ara verse de çatışmalar son aylarda yeniden şiddet kazandı.

Ülkede Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) destekli Mansur Hadi yönetimi ve İran destekli Husiler (Ensarullah Hareketi) arasında 2019 yılı Kasım ayında yürütülen ateşkes görüşmelerine rağmen sahada saldırılar durmadı.

Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu'nun Husilere yönelik hava saldırılarında gözle görülür bir azalma yaşansa da Husiler kapsamlı kara saldırılarına devam etti.

Husilerin kara harekatları arttı

2018 yılında Birleşmiş Milletler'in (BM) girişimleriyle başlayan ateşkes sürecine rağmen Husiler sahada yeni ve geniş kapsamlı saldırılar başlattı.

Bu dönemi takiben Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun hava saldırılarını azaltmış olması, Husilerin ilerleyişinin önünü açmış oldu.

The Washington Institute'ta Alex Almeida ve Michael Knights imzasıyla yayınlanan analizde yer alan rakamlara göre, 2018'in ikinci yarısında Koalisyon tarafından aylık 385 hava saldırısı düzenlenirken, bu sayı 2019'un aynı döneminde aylık 75'e düştü. Bu doğrultuda Husiler, Suudi Arabistan'ın savaşa doğrudan müdahil olduğu 2015 yılından bu yana ilk kez sahada daha rahat hareket etmeye başladı.

BAE ve desteklediği güçlerin de sahadan çekilmesiyle Husiler ilerleyişe geçti.

Yemen'de kontrol durumu şu şekilde:

yemen2-001.jpg

(Yüksek çözünürlük için haritaya tıklayın.)

Husilerin etkin operasyonları

Zaman zaman Suudi Arabistan topraklarını da balistik füzeler ve insansız hava araçlarıyla hedef alan Husiler, buna ek olarak özellikle son dönemde karadan da kapsamlı harekatlar başlattı.

Husilerin başlattığı harekatlar:

Cevf İli (Mart 2019, Şubat 2020)

Dali İli (Mart ve Mayıs 2019)

Sada İli (Ağustos 2019)

Marib İli (Temmuz 2019 ve Ocak 2020)

Beyda İli (Ocak 2020)

Özellikle son dönemde Cevf ilinde başlatılan saldırılar ve ilin merkezi olan Hazm yerleşiminin ele geçirilmesi, Husilerin ilerleyişinin ne denli etili olduğunu gözler önüne serdi.

Bundan sonra ne olacak?

BAE güçlerinin Suudi Arabistan destekli hükümetle yaşadığı ayrılıklar, Güney Yemen'de ayrılıkçı hareketin yükselişi ve Suudi Arabistan'ın hava saldırılarını azaltması, İran destekli Husi güçlerin ilerleyişine sebebiyet verdi.

Süreç benzer şekilde devam ettiği takdirde Husilerin, kendi içerisinde de ciddi anlaşmazlıklar yaşamakta olan Abdurrabu Mansur Hadi hükümetine bağlı güçlere karşı ilerlemeye devam edeceğini söylemek mümkün.

İran'ın Husilere yönelik desteği ise aralıksız bir biçimde devam ediyor.

Sahadaki gelişmelerin bu yönde devam etmesi halinde, ülkenin geri kalanında güvenlik ortamının daha da kötüleşeceği, bu paralelde de Yemen'in daha derin bir askeri, siyasi ve insani krizin içerisine gireceği tahmin ediliyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.