"Suudi Arabistan Yemen'de bir günde 50 hava saldırısı düzenledi"

"Suudi Arabistan Yemen'de  bir günde 50 hava saldırısı düzenledi"

Suudi Arabistan'ın dün Yemen'de Husilere yönelik 50 hava saldırısı düzenlediği bildirildi.

Yemen'deki Husiler, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerini, dün ülkenin 6 iline 50 hava saldırısı düzenlemekle suçladı.

İran destekli Husilere bağlı SABA haber ajansının askeri kaynağa dayandırdığı habere göre, koalisyon güçleri, kuzeyde Sada, Amran, Cevf, batıda Hacce, güneyde El-Beyda ve doğuda Marib'e 50 hava saldırısı düzenledi.

Euronews'in haberine göre, Koalisyon güçlerinin, Marib'in Sirvah ve Meczer ilçelerine 19, Hacce'nin Midi, Harad ve Abes ilçelerine 8, Beyda'nın Natı ilçesine 6, Cevf'in Hab ve eş-Şaf, Bart el-Anan ve El-Hazm ilçelerine 9, Sada'nın El-Bika ve Ez-Zahir ilçelerine 6 ve Amran'a bağlı Rayda ilçesine de 2 hava saldırısı düzenlediği aktarıldı.

Koalisyon güçlerinden söz konusu iddiaya ilişkin açıklama yapılmadı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, 23 Mart'ta Yemen'de çatışan taraflara yeni tip koronavirüsün (Covid-19) yayılması ihtimaline karşılık tüm saldırıları durdurma çağrısı yapmıştı.

Yemen'de kırılgan ateşkes

Ülkede Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) destekli Mansur Hadi yönetimi ve İran destekli Husiler (Ensarullah Hareketi) arasında 2019 yılı Kasım ayında yürütülen ateşkes görüşmelerine rağmen sahada saldırılar durmadı.

Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu'nun Husilere yönelik hava saldırılarında gözle görülür bir azalma yaşansa da Husiler kapsamlı kara saldırılarına devam etti.

Husilerin kara harekatları arttı

2018 yılında Birleşmiş Milletler'in (BM) girişimleriyle başlayan ateşkes sürecine rağmen Husiler sahada yeni ve geniş kapsamlı saldırılar başlattı.

Bu dönemi takiben Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun hava saldırılarını azaltmış olması, Husilerin ilerleyişinin önünü açmış oldu.

The Washington Institute'ta Alex Almeida ve Michael Knights imzasıyla yayınlanan analizde yer alan rakamlara göre, 2018'in ikinci yarısında Koalisyon tarafından aylık 385 hava saldırısı düzenlenirken, bu sayı 2019'un aynı döneminde aylık 75'e düştü. Bu doğrultuda Husiler, Suudi Arabistan'ın savaşa doğrudan müdahil olduğu 2015 yılından bu yana ilk kez sahada daha rahat hareket etmeye başladı.

BAE ve desteklediği güçlerin de sahadan çekilmesiyle Husiler ilerleyişe geçti.

Kaynak: Mepa News

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.