Boko Haram ile çatışmalar 2.4 milyon sivili yerinden etti

Boko Haram ile çatışmalar 2.4 milyon sivili yerinden etti

Çad Gölü bölgesindeki çatışmalar nedeniyle insani yardıma muhtaç olan sivillerin sayısı günden güne artıyor.

Çok sayıda sivil toplum örgütünün Ağustos ayının sonunda yaptığı açıklamada, Çad Gölü bölgesindeki yaklaşık 11 milyon insanın hayatta kalmak için insani yardımlara muhtaç olduğu konusunda uyarıda bulunuldu.

Orta Afrika'da Çad, Nijerya, Nijer ve Kamerun'un arasında kalan gölün çevresindeki çatışmalar dokuz yıldır sürüyor.

Çad Gölü'nün konumu:

"Norveç Mülteci Konseyi", "Çocukları Kurtarın", "Uluslararası Kurtarma Komitesi" ve "Açlığa Karşı Eylem" de dahil olmak üzere STK'lar tarafından imzalanan açıklamada, "Dört ülkedeki askeri operasyonların yanı sıra silahlı direniş, ekonomik faaliyetleri önemli ölçüde azaltırken 2.4 milyon insanı yerinden etti ve 5 milyon insanı açlık tehdidiyle başbaşa bıraktı" denildi. 

Sivil toplum kuruluşları ayrıca çok sayıda sivil ölümü, çocukların silah altına alınması, cinsel şiddet ve kaçırılmaların da meydana geldiğini söyledi.

"1.6 milyar dolar gerekli"

İnsani yardım grupları, önümüzdeki hafta Berlin'deki krizle ilgili yapılacak bağış konferansından önce, topluluklara yardım etmek için acil yardım amaçlı bir ricada bulundu.

Birleşmiş Milletler, bölgede insani yardım faaliyetleri için 1.6 milyar dolar gerektiğini tahmin ediyor.

Geçen yıl Oslo'da düzenlenen bir bağış konferansı bölgeye yardım etmek için 1.5 milyar dolar toplanması amacıyla düzenlenmişti. Söz konusu konferans 14 ülke tarafından 672 milyon dolar tutarında bir meblağ ile sona erdi ve şu ana kadar bu tutarın yarısından azı temin edildi.

Norveç Mülteci Konseyi Genel Sekreteri Jan Egeland “Geçen yılki konferans bölgedeki kıtlığı önlemekte yardımcı oldu. Bu yılki konferans sadece hayat kurtarma operasyonunu sürdürmekle kalmayıp savunmasız çocuk, kadın ve erkeklerin korunmasını da öncelikli hale getirmelidir.” dedi.

Afrika'da savaş

Bölgede Boko Haram'ın hükümet güçleri ve yabancı birliklerle çatışmaları sürerken her iki taraf da sivillere yönelik insan hakları ihlalleri ile suçlanıyor.

Boko Haram geçtiğimiz yıllarda IŞİD'e bağlılığını bildirmiş, örgüt içinde çıkan anlaşmazlıklar nedeniyle bir ayrılık yaşanmıştı.

Grubun bir kolu IŞİD'e doğrudan bağlı Ebu Musab el Bernavi tarafından yönetilirken, grubun tanınan lideri Ebubekir Şekau da IŞİD'e halen bağlı olduğunu ifade ediyor. Şekau kendisine bağlı kalan güçlerle faaliyetini sürdürüyor.

Dünyanın en yoksul alanlarından biri olan bölgede savaş, krizi daha da derinleştiriyor.

Gölün etrafındaki bölgelere ulaşılması oldukça zor ve yardımlar ağır silahlı konvoylar ve helikopterlerle taşınan personel tarafından sağlanmak zorunda. Bu da sivillerin hayatını dayanılmaz hale getiriyor. Bölgede savaş yoğunlaşır ve komşu ülkelere yayılırken sivillerin göçü de artarak sürecek gibi görünüyor.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.