Boris Johnson Theresa May'i 'intihar bombacısı'na benzetti

Boris Johnson Theresa May'i 'intihar bombacısı'na benzetti

İngiltere'nin eski Dışişleri Bakanı Boris Johnson, Brexit planına ilişkin yazdığı makalesinde Başbakan Theresa May için 'intihar bombacısı' benzetmesinde bulundu.

İngiltere'nin eski Dışişleri Bakanı Boris Johnson, "Mail On Sunday" gazetesinde bugün yayımlanan makalesinde Başbakan Theresa May'in Brexit planına ağır eleştiriler yöneltti. 

"İngiltere anayasasına intihar yeleği giydirdik, patlatma düğmesini de (AB'nin Başmüzakerecisi) Michel Barnier'e verdik." ifadesini kullanan Johnson, Brüksel'e verilen tavizlerin AB'nin Kuzey İrlanda'yı İngiltere'den ayırması için bir manivela niteliğinde olduğunu öne sürdü.

Johnson, Kuzey İrlanda konusunda AB'ye verilen güvencelerin İngiltere'ye karşı şantaj malzemesi olarak kullanılacağını savundu. "Müzakerelerin her adımında Brüksel her istediğini elde ediyor." ifadesini kullanan Johnson, şunları kaydetti:

"AB'nin takvimini kabul ettik. karşılığında hiçbir şey almadan 39 milyar sterlin ödemeye razı olduk. Yeni plana göre, onların kurallarını da kabul ettik - sonsuza kadar- hem de bu kuralların belirlenmesinde söz hakkımız olmadan. Bu utanç verici." dedi.

"Boris Johnson'ın siyasi sonu"

Johnson'ın makalesinde kullandığı "intihar bombacısı" benzetmesi, kendi partisinde de tepkilere yol açtı. İngiltere'nin Avrupa'dan Sorumlu Devlet Bakanı Alan Duncan, Johnson'ın bu benzetme ile "çok ileri gittiğini" söyledi. Sosyal medya hesabından bir mesaj yayımlayan Duncan, şunları kaydetti:

"Boris, Başbakan'ı intihar bombacısına benzeterek çok ileri gitti. Bu, modern İngiliz siyasetindeki en iğrenç anlardan biri. Üzgünüm ama bu Boris Johnson'ın siyasi sonudur. Eğer şimdi değilse de daha sonra böyle olmasını sağlayacağım."

Yeni Brexit planı

İngiliz hükümeti 6 Temmuz'da açıkladığı yeni müzakere yaklaşımında, AB ile özel serbest ticaret ve gümrük anlaşmaları yapılmasına kapı aralamıştı. May, Kuzey İrlanda konusunda tarafların mutabık kaldığı bir çözüme ulaşılmadıkça İngiltere'nin belirsiz bir süre için bütün olarak Gümrük Birliği içinde kalmasına yol açacak bir "tedbir" maddesini de kabul etmişti.

Müzakerelerin sonunda bir anlaşmaya varılsa da varılmasa da İngiltere 29 Mart 2019'da AB'den resmen ayrılmış olacak. Ülkede çeşitli gruplar, Brexit sürecini durdurmaya dönük kampanya yürütürken bu kampanyalardan bazılarına Macar asıllı ABD'li milyarder George Soros da mali destek veriyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.