Brezilya'nın aşırı sağcı başkanına ABD'den övgü

Brezilya'nın aşırı sağcı başkanına ABD'den övgü

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Bolton, Brezilya'da aşırı sağcı Bolsonaro'nun seçimleri kazanmasının bölge için olumlu bir işaret olduğunu söyledi.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, aşırı sağcı Jair Bolsonaro'nun Brezilya Devlet Başkanı seçilmesinin bölge için "olumlu bir işaret" olduğunu söyledi. Bolton; Küba, Venezuela ve Nikaragua'yı ise "zorbalık troykası" olarak nitelendirdi. Üç ülkede de solcu yönetimler işbaşında.

John Bolton, ülkesinde Salı günü yapılacak olan ara seçimler öncesi Florida eyaletinin Miami kentinde yaptığı konuşmada, "önemli ülkelerde benzer düşüncedeki liderlerin seçilmesinin" Latin Amerika'nın geleceği açısından önemli olduğunu söyledi.

Bolton, bu noktada Kolombiya'da Ivan Duque'nin, Pazar günü Brezilya'da da Jair Bolsonaro'nun Devlet Başkanı seçildiğini hatırlattı.

"Duque ve Bolsonaro'nun seçilmeleri; bölgede serbest piyasa prensiplerine bağlı, açık, şeffaf ve hesap verebilir yönetimlere artan bağlılığı gösteriyor" diyen Bolton, Bolsonaro'nun Brezilya'da 21 yıl süren askeri diktatörlüğe ve onun işkenceci uygulamalarına karşı hayranlığı konusuna ise değinmedi.

Florida, ABD'de Latin Amerika ve Küba kökenli nüfusun yoğun olduğu bir eyalet.

Aşırı sağcı Sosyal Liberal Parti'nin (PSL) lideri Jair Bolsonaro, Brezilya'da 1 Ocak'ta göreve başlayacak.

ABD'den Venezuela ve Küba'ya yeni yaptırımlar

Öte yandan, John Bolton konuşmasında Küba, Venezuela ve Nikaragua'yı eleştirdi.

"Bugün, bu yarımkürede, bir kez daha baskı, sosyalizm ve totaliterleşmenin yıkıcı gücüyle yüzleşiyoruz" diyen Bolton, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu yönetim altında, bu yarımkürede kıyılarımız yakınındaki diktatör ve despotlarla artık uzlaşmayacağız. İdam mangaları, işkenceciler ve katiller…Bu yarımküredeki zorbalık troykası sonunda dengini buldu."

Bolton, ABD Başkanı Donald Trump'ın imzaladığı kararnameyle Venezuela'nın altın ihracatını hedef alan yeni yaptırımları uygulamaya koyduğunu da açıkladı.

Yaptırımlar çerçevesinde, Amerikalıların Venezuela'nın altın sektöründe faaliyet gösteren özel veya tüzel kişilerle ticari ilişkileri yasaklandı.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.