Burkina Faso'da askeri cunta daha fazla sivili silah altına alacak

Burkina Faso'da askeri cunta daha fazla sivili silah altına alacak

Burkina Faso'da cunta yönetimi cihat yanlısı gruplara yönelik savaşa destek sağlamak amacıyla daha fazla sivili silah altına alma planları bulunduğunu açıkladı.

Burkina Faso'da cunta yönetimine bağlı Başbakan Apollinaire Kyelem de Tambela, ülkede geniş bir varlık gösteren cihat yanlısı gruplara karşı savaşın devam edeceğini taahhüt etti.

Başbakan Tambela salı günü Meclise yaptığı konuşmada, 2015'ten buyana ülkedeki kontrol alanlarını artıran cihat yanlısı gruplarla masaya oturmayacaklarını da ifade etti.

"Asla müzakerelere girişmeyeceğiz." diyen Tambela, cunta yönetiminin silah altına alınan sivillerin sayısını iki katına çıkaracağını vurguladı.

Tambela'ya göre cunta yönetimi, cihat yanlısı gruplara karşı silah altına aldığı sivil sayısını 100 bine yükseltmek istiyor.

Burkina Faso'da askeri cunta yönetimi, geçtiğimiz günlerde ülkede varlığını artıran cihat yanlısı gruplara karşı cunta liderine ve orduya geniş haklar tanıyacağı düşünülen genel seferberli' ilan etmişti.

Öte yandan El Kaide'nin Batı Afrika kolu Cemaat Nusret el İslam vel Müslimin'in (CNİM) 27 Mayıs cumartesi günü Burkina Faso'nun kuzey kesiminde düzenlediği iki ayrı saldırıda en az 40 asker ve milis yaşamını yitirdiği açıklanmıştı.

Ordu ve milisler

Aralık 2019 yılında kurulan Anavatan Savunma Gönüllüleri (VDP), silah altına alınan sivillerden oluşuyor. VDP güçleri Burkina Faso ordusuyla ortak operasyonlara imza atmadan önce iki haftalık bir askeri eğitimden geçiyor.

Cunta yönetimi tarafından silahlandırılan sivillerin oluşturduğu silahlı milis grubunun, orduyla beraber cihat yanlısı gruplara karşı savaştığı biliniyor. Cuntanın sahaya sürdüğü milis güçlerin çatışmalarda en ağır kayıp veren taraflardan olduğu düşünülüyor.

Milis güçler ayrıca çok kez Müslüman sivillere yönelik katliamlara da imza atmış durumda.

"Darbeden sonra Müslümanlara yönelik saldırılar arttı"

Yerel insan hakları örgütlerine göre, Burkina Faso'da eylül ayında gerçekleşen darbenin ardından Müslüman Fulanilere yönelik saldırılar ve baskılar arttı.

Raporlara göre Ekim 2022 - Ocak 2023 tarihleri arasında Müslüman Fulanilere karşı 250 yargısız infaz gerçekleştirildi. Bu sayının, daha önceki aylarda elde edilen verilere göre büyük ölçekte arttığı ifade edildi.

Öte yandan cihat yanlısı gruplara katıldıkları iddiasıyla Müslüman Fulanilere karşı ayrımcılık yapıldığı belirtiliyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.