Burkina Faso'da ordu güçlerine saldırılar: 71 ölü

Burkina Faso'da ordu güçlerine saldırılar: 71 ölü

Burkina Faso'nun çeşitli bölgelerinde orduya düzenlenen ayrı saldırılarda 71 asker ve silahlı milisin öldüğü bildirildi.

Burkina Faso'da askeri cuntaya yönelik saldırılar devam ediyor.

AFP'nin ordu ve güvenlik kaynaklarına dayandırdığı habere göre, Burkina Faso'da bu hafta cihat yanlısı gruplarca gerçekleştirilen 4 ayrı saldırıda ordu güçlerinden 71 asker ve silahlı milis öldü.

Ordudan 30 Haziran'da yapılan yazılı açıklamada, pazartesi günü Sanmatenga eyaletinin Noaka bölgesinde yaşanan çatışmalarda ordu bünyesinde faaliyet gösteren 33 silahlı milis öldürüldü.

Açıklamada ayrıca "50 kadar teröristin çatışmalarda öldürüldüğü ve büyük bir askeri ekipmanın ele geçirildiği" belirtildi.

Aynı gün içinde cihat yanlısı gruplarca aylardır kuşatma altında tutulan Djibo kasabasından ayrılanb, Burkina Faso ordusunun korumasındaki bir tedarik konvoyu Namsiguia bölgesinde pusuya düşürüldü.

Bölgede ordunun çok büyük kayıplar verdiği belirtilen şiddetli çatışmalarda 31 askerin ve 3 silahlı milisin öldüğü açıklandı. Ordunun olaya ilişkin açıklamasında çatışmalardan sonra ulaşılamayan çok sayıda asker için arama çalışmalarının başlatıldığı bilgisi yer aldı.

Komondjari eyaletinin doğusundaki Gayeri bölgesinde pazartesi günü meydana gelen üçüncü saldırıda da 4 silahlı milisin öldüğü duyuruldu.

Ülkenin batısındaki Boucle du Mouhoun bölgesinde salı günü gerçekleşen başka bir saldırıda ise 8'i ağır olmak üzere 17 askerin yaralandığı belirtilirken "30'dan fazla teröristin öldürüldüğü" bildirildi.

Ordu ve milisler

Aralık 2019 yılında kurulan Anavatan Savunma Gönüllüleri (VDP), silah altına alınan sivillerden oluşuyor. VDP güçleri Burkina Faso ordusuyla ortak operasyonlara imza atmadan önce iki haftalık bir askeri eğitimden geçiyor.

Cunta yönetimi tarafından silahlandırılan sivillerin oluşturduğu silahlı milis grubunun, orduyla beraber cihat yanlısı gruplara karşı savaştığı biliniyor. Cuntanın sahaya sürdüğü milis güçlerin çatışmalarda en ağır kayıp veren taraflardan olduğu düşünülüyor.

Milis güçler ayrıca birçok kez Müslüman sivillere yönelik katliamlara gerçekleştirdi.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.