Çavuşoğlu: Afganistan'da kapsamlı bir ateşkes şart

Çavuşoğlu: Afganistan'da kapsamlı bir ateşkes şart

Çavuşoğlu, Afganistan'da çözüm için kapsamlı bir ateşkesin gerekli olduğunu belirtti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Tacikistan ve Afganistan'ın eş başkanlığında Duşanbe'de düzenlenen Asya'nın Kalbi-İstanbul Süreci 9. Bakanlar Konferansı'nda konuştu.

Çavuşoğlu'nun konuşmadınsan öne çıkanlar şöyle:

"Afganistan hakkındaki halen en kapsayıcı platform olmasından gurur duyuyoruz. Bu girişimi doğuran fikir halen güçlü bir şekilde devam ediyor: Bölgemizin sorunları ancak bölgesel iş birliği ve sahiplenme ruhuyla çözülebilir. İstanbul Süreci'ndeki terörle mücadeleden ticarete kadar çeşitli alanlardaki güven artırıcı önlemler değerlidir."

"Geçen yıl Doha'da ABD ile Taliban arasındaki barış mutabakatı önemli bir kilometre taşıydı. Bununla birlikte şiddet halen devam ediyor. Siyasi bir çözüm için kapsamlı bir ateşkese ihtiyacımız var."

"Bu düşünceyle ve Afgan tarafların talepleri üzerine, Doha görüşmelerini tamamlamak ve canlandırmak için Türkiye'de üst düzey bir toplantıya ev sahipliği yapacağız. Toplantının mevcut barış çabalarına önemli bir katkı sağlayacağını ve Afganistan'ın gelecekteki siyasi yol haritasına ilişkin tartışmalarda anlamlı ilerleme kaydedileceğini umuyoruz. Bu toplantının eş düzenleyicileri olarak Katar ve BM'ye teşekkür ediyorum. Toplantının düzenlenme şekli konusunda tüm taraflarla birlikte çalışıyoruz. Başarısı için hepinizin desteğini bekliyoruz."

Eşref Gani ile de bir araya geldi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani ile de bir araya geldi. Çavuşoğlu, Gani ile görüşmesine ilişkin sosyal medya hesabından şu ifadeleri paylaştı:

"Afganistan’da barış sürecinin geldiği kritik aşamada CB Eşref Gani ile Duşanbe’de biraraya geldik.

-İstanbul Toplantısının barış görüşmelerine azami katkı sağlamasına yönelik olarak görüş alışverişinde bulunduk.

-Afgan kardeşlerimizle yakın istişarelerimizi sürdüreceğiz."

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.