Cezayir'de 20 yıl sonra Buteflika'sız ilk seçim

Cezayir'de 20 yıl sonra Buteflika'sız ilk seçim

Cezayirliler eski Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika'nın katılmadığı ilk cumhurbaşkanlığı seçimi için 20 yıl sonra sandık başına gitti.

Cezayirli seçmenler, ülkede patlak veren halk gösterilerinin ardından istifa eden eski Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika'nın katılmadığı ilk cumhurbaşkanlığı seçimi için 20 yıl sonra bugün sandık başına gidiyor.

Ancak protestocular, cumhurbaşkanı adayı beş kişinin Buteflika döneminde devletin üst kademelerinde görev almış isimler olması nedeniyle onları ‘rejimin bir parçası’ olarak görüp seçimi boykot çağrısı yapıyor.

Seçimi boykot çağrısı

Cumhurbaşkanlığı yarışına Demokratik Ulusal Birlik Partisi Genel Sekreteri İzzeddin Meyhubi, eski başbakanlar Ali bin Flis ve Abdulmecid Tebbun, Müstakbel Cephesi Başkanı Abdulaziz Belıyd ve Ulusal Bina Hareketi Başkanı Abdulkadir bin Karine katıldı.

Geçtiğimiz yıl Şubat ayında başlayan rejim karşıtı protestolar ivme kaybetmezken, göstericiler, ülkede ordu liderliğinde bir yönetim öngören seçimlere ne pahasına olursa olsun şiddetle karşı çıkılıyor.

Cumhurbaşkanlığı seçimini ‘tiyatro’ olarak nitelendiren protestocular, 1962’de bağımsızlığın kazanılmasından bu yana ülkeyi yöneten rejimin devrilmesi ve Buteflika döneminin bir parçası olan herkesin görevden ayrılmasına dair taleplerini her zamankinden daha yüksek sesle dile getiriyor.

Seçim merkezlerinin kapısını açmasına 24 saat kala başkent Cezayir’de toplanan protestocular “Seçim yok!” sloganları attı. Protestocular tarafından taşınan pankartlardan birinde, ‘Ülkeye ihanet eden ve Buteflika'ya yardım edenlere nasıl güveniriz?’ yazdığı görüldü.

Katılımın düşük olması bekleniyor

Cezayir'de seçimlere katılım genelde düşük oluyor. Ancak gözlemciler, ülkedeki 24 milyon seçmenin seçimlere katılımının her zamankinden düşük olacağını ve seçimlerden sonra da protestoların devam edeceğini düşünüyor.

Yurt dışındaki Cezayir vatandaşlarının oy verme işlemi bugün bitecek ancak yurt dışındaki bazı Cezayirlilerin seçimleri boykot ettiği ve katılımın düşük olduğu öğrenildi.

Ülke genelinde 61 bin 14 sandıkta yapılacak oy verme işlemi, sabah 08.00 ile 19.00 saatleri arasında gerçekleştirilecek.

Sonuçlara bağlı olarak önümüzdeki haftalarda seçimlerin ikinci turu gerçekleşebilir.

twtcanli.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.