Cezayir'in Başkanı: İslamcılık geride kaldı, Fransa ile iyi dostuz

Cezayir'in Başkanı: İslamcılık geride kaldı, Fransa ile iyi dostuz

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun, Fransa ile karşılıklı bir dostluklarının bulunduğunu söyledi.

(Fotoğraf: Twitter/Emmanuel Macron)

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun, Cezayir ve Fransa arasındaki ilişkilerin seyri hakkında konuştu.

Fransız "Le Figaro" gazetesine açıklamalarda bulunan Tebbun, Cezayir ve Fransa arasındaki ikili ilişkilerde yeni bir döneme yelken açmanın acil ve zorunlu olduğunu söyledi.

Fransa-Cezayir arasında savaşa uzanan eski gerilimlere rağmen devam etmeleri gerektiğini vurgulayan Tebbun, görüşlerde farklılıklar olsa bile bir dizi ortak çıkarlara sahip olduklarını dile getirdi.

Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun, 2023 yılında Fransa'ya bir ziyaret yapacağını ilan ederek, Fransa'nın kendisini "kolonici kompleksinden" kurtarması gerektiğini belirtti.

Tebbun ayrıca Cezayir'in de kendisini" kolonileştirilmiş kompleksinden" kurtarması gerektiğinin altını çizerken sömürge dönemindeki Cezayir'in artık sahada görünmediğini ifade ederek ülkesinin bir Afrika gücü haline geldiğini sözlerine ekledi.

Öte yandan Tebbun, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile "karşılıklı bir dostluğa" ve "ortaklığa" sahip olduklarını vurguladı.

Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun Fransız mevkidaşı Macron'u "iki ülkenin ilişkilerini kurtarabilecek bir kişilik" olduğunu söyledi.

"İslamcılık süpürüldü"

Ülkesindeki İslami akımlara da değinen Tebbun, "İslamcılık gerimizde kaldı. Hala bazı kalıntıları bulunsa da artık siyasi bir tehlike arz etmiyor." diye konuştu.

İlişkilerde 'yeni bir sayfa'

Fransa Cumhurbaşkanı Macron ağustos ayında Cezayir'e bir ziyaret gerçekleştirmiş ve bu iki ülke arasında yeni bir sayfanın açıldığı yorumlarının yapılmasına yol açmıştı.

Macron, iki ülkenin geçmişi bir kenara bırakıp gelecek yıllar açısından daha dürüst ilişkiler ve iş birliği kurmalarını umduğunu söylemişti.

Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun ise, Macron'un ziyaretini, iki ülke arasındaki iş birliğini ve ortaklığı yeniden canlandırmak için kayda değer gördüklerini belirtmişti.

İki lider, gelecekte karşılıklı ilişkilerin daha iyi bir şekilde tesis edilmesinin yanı sıra Fransa'nın Cezayir'deki sömürgecilik dönemindeki faaliyetlerini incelemek üzere ortak bir komitenin kurulacağına dair taahhüt vermişti.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum