Çin son 3 yılda Uygurlara ait 8 bin 500 dini mekanı yok etti

Çin son 3 yılda Uygurlara ait 8 bin 500 dini mekanı yok etti

Çin yönetimi Doğu Türkistan’da Uygur Türklerine ait 8 bin 500'e yakın dini mekanı yok etti.

Çin yönetiminin 2017’den itibaren Doğu Türkistan’da Uygur Türklerine ait 8 bin 500 civarında cami, türbe ve kutsal sayılan mezarı yok ettiği raporlaştırıldı.

Avustralya Stratejik Siyaset Enstitüsünün (Australian Strategic Policy Institute-ASPI) 24 Eylül 2020 tarihli “Kültürel silme” (Cultural Erasure) adlı raporuna göre, Çin’in Uygur Türklerine ait kutsal mekanlara yönelik kasıtlı yıkım politikası takip ettiğine dikkat çekildi.

Kırım Haber Ajansı'nın aktardığına göre, Çin idaresinin bölgedeki çok sayıda cami, türbe ve mezarı kapattığı yahut yıktığı ifade edildi.

(Rapordaki bu haritada; Kırmızı noktalar, yıkılan tahmini cami sayısını, turuncu ise tahmini hasar gören cami sayısını gösteriyor, yazılan sayılar ise bu ikisinin birleşimini.)

Uygur Türklerinin kültürel mirası yok ediliyor

Raporda yerel resmi ve sivil kaynaklara atıfla uydu fotoğrafları üzerinden yapılan incelemeler sonucu 2017’den itibaren Doğu Türkistan’da yaklaşık 8 bin 500 dini yapının yıkıldığı, kutsal alanların da ortadan kaldırıldığı aktarıldı. Çin hükumetinin dini yerlerin yaygın bir şekilde yıkılmasıyla ilgili haberleri asılsız olarak görmezden geldiği de belirtildi.

ASPI tarafından hazırlanan bir başka rapor olan Doğu Türkistan Veri Projesi adlı raporda da, Çin’in Doğu Türkistan’da 2017’den beri “mesleki eğitim merkezi” adı altında bölgede yaşayan insanları yargı kararı olmadan alıkoyduğu 380’den fazla yeni toplama kampı ve gözaltı merkezinin kurulduğu da ifade ediyor.

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.