Dağlık Karabağ için üçüncü ateşkes ne kadar gerçekçi?

Dağlık Karabağ için üçüncü ateşkes ne kadar gerçekçi?

Azerbaycan ile Ermenistan arasında ilan edilen üçüncü ateşkes de diğerleri gibi kırılgan.

Azerbaycan ile Ermenistan arasında Dağlık Karabağ bölgesinde devam eden çatışmaları durdurmak için bu kez ABD devreye girdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından dün yapılan açıklamada Dağlık Karabağ'da yeniden "insani ateşkes" ilan edilmesi konusunda tarafların anlaşma sağladığı belirtildi.

Bakanlığı açıklamasının ardından ABD Başkanı Donald Trump da Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ı tebrik etti.

'Üçüncü ateşkes de ihlal edildi'

Taraflar arasında ABD'nin arabuluculuğuyla 26 Ekim saat 08.00'da yürürlüğe giren ateşkes, henüz dumanı üzerindeyken ihlal açıklamalarıyla yeni bir boyuta taşındı.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Ermenistan tarafı ateşkesi ihlal etmekle suçlandı. Bakanlığın açıklamasında Ermenistan topçularının Laçin hattındaki Sefiyan köyünü hedef aldığı belirtildi.

Dağlık Karabağ'da ilki 10, ikincisi 17 Ekim tarihlerinde olmak üzere iki ateşkes anlaşması daha sağlanmış, ancak Azerbaycan tarafı her iki ateşkeste de Ermenistan tarafını ihlallerle suçlamıştı. 

10 Ekim tarihindeki ilk ateşkesin yürürlüğe girmesinden kısa bir süre sonra Ermenistan, Azerbaycan'ın en büyük ikinci kenti Gence'de sivil yerleşimleri hedef almış, saldırıda çok sayıda sivil yaşamını yitirmişti.

Azerbaycan tarafı 26 Ekim'de (bugün) yürürlüğe girmesi planlanan ateşkes için "ordu tüm cephe hatlarında ateşkese uyuyor" açıklamasında bulundu. 

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan tarafından yapılan açıklamada ise ateşkese uyacakları belirtildi.

'İki ülke tarafları Cenevre'de bir araya gelecek'

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında Minsk Grubu'nun eş başkanlarının temsilcileriyle iki ülke dışişleri bakanları Zohrab Mnatsakanyan ve Ceyhun Bayramov'un Perşembe günü Cenevre'de bir araya geleceği duyuruldu.

Açıklamada, Cenevre'de gerçekleşmesi planlanan görüşmelerde Azerbaycan ile Ermenistan tarafının 'Dağlık Karabağ konusunda barışçıl bir çözüm için gerekli adımları atmaya çalışacakları' belirtildi.

ABD'nin 'Dağlık Karabağ' girişimi başarılı olabilecek mi?

Rusya'nın ardından ABD'nin devreye girmesiyle bugün yürürlüğe giren ateşkes anlaşması henüz ilk dakikalarında ihlal tartışmalarıyla gündem oldu. 

Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki üçüncü ateşkesin de diğerleri gibi kısa süreli olacağı düşünülüyor. 

Azerbaycan lideri İlham Aliyev daha önce yaptığı açıklamalarda gerçek bir ateşkes için Ermenistan'ın Dağlık Karabağ topraklarını terk etmesi gerektiğini savunmuş bu konuda Ermeni tarafından takvim istemişti.

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.