'Deprem diplomasisi': Umman ziyareti sonrası Esed'in bölgesel meşruiyeti artıyor

'Deprem diplomasisi': Umman ziyareti sonrası Esed'in bölgesel meşruiyeti artıyor

Rejim lideri Beşar Esed, depremin ardından Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri gibi bölge ülkeleriyle ilişkilerini düzeltmeye çalışıyor.

Beşar Esed, Suriye'deki depremin ardından 'çalışma ziyareti' gerçekleştirmek üzere savaş sonrasında ilk kez Körfez ülkesi Umman'a giderek Sultan Heysem bin Tarık ile görüştü.

Umman, Suriye'deki savaşın başlangıcında Esed'in protestolara şiddetli müdahalelerine karşılık olarak büyükelçisini çeken Arap ülkeleri arasında yer almıştı.

Ancak Umman, Suriye iç savaşının başlamasından bu yana Esed rejimi ile diplomatik bağlarını sürdürerek rejim ve diğer Arap ülkeleri arasında normalleşme çabalarının öncüsü oldu. Umman ayrıca savaş sonrasında Körfez ülkeleri arasında Suriye'ye yeniden büyükelçi atayan ülke oldu.

Middle East Eye'ın haberine göre, Washington merkezli jeopolitik risk danışmanlık şirketi Gulf State Analytics'in Genel Müdürü Giorgio Cafiero, Türkiye ve Suriye depremlerinin, Orta Doğu'daki daha çok yönetimin sanki 'normal' bir Arap devletinin başıymış gibi Esed'le angajmanını hızlandırdığını söyledi.

Arap devletleri, depremin ardından Beşar Esed'le mevcut ilişkilerde buzları eritmeyi amaçlayan girişimlerde bulunmuşlardı.

"Tüm Arap ülkeleri Esed rejimiyle ilişkileri yeniden canlandırmalı"

Umman Sultanı Heysem bin Tarık da Beşar Esed'le yaptığı görüşmede, tüm Arap ülkelerin Esed rejimiyle ilişkilerini yeniden canlandırmasına yönelik temennisini dile getirmişti. Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri dahil birkaç Arap ülkesi halihazırda diplomatik boykotları tersine çevirecek adımlar attı ve depremin ardından Esed rejimine insani yardım gönderdi.

Deprem sonrasında bölgedeki sürecin son iki haftadır alışılanın aksine işlediği görülüyor. Örneğin, Suudi Arabistan 2012'de rejimle ilişkilerini bozmasının ardından ilk resmi uçuşunu deprem dolayısıyla gerçekleştirmişti.

BAE de bölgedeki değişime yardımlarla yanıt verdi ve Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen Sefadi de savaş sonrası ilk kez geçen hafta Suriye'ye resmi ziyaret gerçekleştirdi.

Beşar Esed geçen yıl ilk bölgesel ziyaretini BAE'ye yapmış ve mevcut Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid Al Nahyan ile görüşmüştü.

Gulf State Analytics'in Genel Müdürü Giorgio Cafiero, MEE'ye yaptığı konuşmada, bu bağlamda Esed'in BAE ve Umman'a ziyaretlerinin imajını değiştirme ve Arap devletleri nezdinde eski itibarına kavuşma sürecinde önemli oldu.

Milan Katolik Üniversitesi'nde Oasis Uluslararası Kuruluşunda Suriye özelinde araştırmacı olan Mauro Primavera, Cezayir dahil bahsi geçen ülkeleri mevcut süreçte küçük ancak giderek büyümekte olan Şam yanlısı bir cenahta görüyor.

Primavera, "Şam yanlısı ülkeler, pragmatik açılardan Esed' i savaşın yegane galibi olarak görüyor ve rejimi destekleyerek Arap planında bu oldubittiyi kabul etmeyi umuyorlar" dedi.

Primavera'ya göre, Umman ziyareti Esed'e dost canlısı bir alan açsa da Esed'e yakın vadede sağlayabileceği yararlar sınırlı.

Suriye uzmanı Mauro Primavera ayrıca depremin ardından daha fazla ülkenin Şam'a büyükelçi atama sürecini başlatabileceğini ve uzun süreli devam eden izolasyonun tersine döneceğini düşünüyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum