Dışişleri'nden Güney Kıbrıs'a 'Fransız savaş uçakları' tepkisi

Dışişleri'nden Güney Kıbrıs'a 'Fransız savaş uçakları' tepkisi

Türkiye Dışişleri Bakanlığı Fransız uçaklarının Kıbrıs'a iniş yapmasının 1960 Antlaşmalarına aykırı olduğunu açıkladı.

Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY), Fransa ve İtalya'nın Doğu Akdeniz'de gerçekleştirdikleri ortak tatbikat çerçevesinde Fransa Hava Kuvvetlerine ait askeri uçakların Güney Kıbrıs'a iniş yapmasına Türkiye'den tepki geldi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, konuya ilişkin yaptığı açıklamada "Fransız askeri uçaklarının Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Yunanistan ve İtalya'yla birlikte gerçekleştirilen bir tatbikat bahanesiyle GKRY'ne inmesi, bu uçakların geçici veya sürekli olarak adaya konuşlandırılması, 1960 Antlaşmalarına aykırıdır" ifadesini kullandı.

Aksoy açıklamasında, Fransa'nın GKRY için garantör ülke olmadığını vurgulayarak, "Fransa bu tutumuyla, Doğu Akdeniz'deki mevcut gerginliklerden sorumlu olan Rum-Yunan ikilisini, tehlikeli bir biçimde gerginliği daha da tırmandırma yönünde teşvik etmektedir" dedi.

Aksoy açıklamasında, "Doğu Akdeniz'de Türkiye'yi ve Kıbrıs Türkünü dışarıda bırakmaya çalışan her girişim hüsranla sonuçlanacaktır" ifadesini kullandı.

Ankara anlaşmayı tanımıyor

Fransa, AB üyesi GKRY ile 4 Nisan 2017'de imzalanan ve 1 Ağustos 2020'de yürürlüğe giren Savunma Alanında İşbirliği Anlaşması çerçevesinde Güney Kıbrıs'a askeri uçaklarını yolluyor.

Ankara ise Güney Kıbrıs'ın adanın tümünü temsil etmediğini, Türk tarafının onayı alınmadan bir anlaşma yapılamayacağını savunuyor. Ankara, sözkonusu anlaşmanın 1960 Antlaşmalarına ve bu antlaşmalar tarafından kurulan dengeye aykırı olduğunu belirtiyor.

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.