Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'tan 'Atatürk'e lanet' iddialarına yanıt

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'tan 'Atatürk'e lanet' iddialarına yanıt

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Ayasofya Camii'sinde kılınan ilk namazda verdiği hutbede kullandığı ifadeler nedeniyle açıklamalarda bulundu.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, 24 Temmuz Cuma günü Ayasofya'nın 86 yıl aradan sonra ibadete açılmasıyla kılınan ilk cuma namazı esnasında verdiği hutbede, "Vakıf malı dokunulmazdır, dokunanı yakar; vâkıfın şartı vazgeçilmezdir, çiğneyen lanete uğrar" ifadelerini kullanmıştı.

Ali Erbaş'ın bu ifadelerinin ardından Türkiye'de ana muhalefet partisi CHP ve İYİ Parti'li vekiller Erbaş'ı "Atatürk'e lanet okumak" ile suçlamışlardı.

1349419.jpg

Erbaş, kılıç geleneğiyle hutbe vermişti

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan'ın konuyla ilgili sorusuna bir açıklamayla yanıt verdi.

Erbaş açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Genel olarak vakfiyelerin sonu, vâkıfın bedduasıyla biter. ‘Bu vakfımı kimler amacı dışında kullanırsa Allah’ın, meleklerin, peygamberlerin, tüm Müslümanların laneti onların üzerine olsun’ şeklinde. Ben de hutbede buna atıfta bulundum. Sadece Ayasofya’yı değil tüm vakıf mallarını kastettim. Geçmişi değil, bundan sonrasını kastettim. ‘Uğramıştır’ demedim, ‘Çiğnerse lanete uğrar’ dedim.

“Atatürk 82 sene önce vefat etti. Vefat eden insanlara dua edilir, beddua değil. Geçen geçmiştir, Allah Teala da ‘tilke ümmetün kad halet, lehâ mâ kesebet ve leküm mâ kesebtüm’ (Onlar gelip geçen bir ümmettiler. Onların kazandıkları kendilerine, sizin kazandıklarınız sizedir. Siz onların yaptıklarından sorumlu değilsiniz) (Bakara 141) ayetiyle bizi uyarmaktadır.

“Biz geçmişe takılmadan geleceğe bakmalıyız. Kaldı ki Ayasofya’nın müzeye dönüştürülmesi hususunda Atatürk’ün dahlinin olup olmadığı da tarihçiler arasında tartışmalı bir konudur.

“Velhasıl bizim millet olarak vakıf mallarını koruma konusunda çok titiz olmamız gerekir. Bunu sağlamanın tek yolu kanunlarla korkutarak olmamalı. Farklı yollarla vicdanlar harekete geçirilmeli ve inanç ilkeleri de devreye sokulmalı.

“Diyanet İşleri Başkanı olarak bunu Müslümanlara hatırlatmak benim görevim. Ben görevimi yapıyorum. Ama birileri benim görevim gereği hatırlattığım hususlar üzerinden bilerek ya da bilmeyerek tefrika çıkarıyor.

“Bizim inancımızda vâkıfın (vakfedenin) vasiyeti nass hükmündedir. Ona uymak gerekir. Bunu Müslümanlara Diyanet İşleri Başkanının camide, hutbede hatırlatması son derece normal bir davranıştır, polemik konusu yapmak iyi niyetli bir tavır değildir.”

 

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
2 Yorum