Doğu Akdeniz: Türkiye ve Yunanistan dışişleri bakanları bir araya geldi

Doğu Akdeniz: Türkiye ve Yunanistan dışişleri bakanları bir araya geldi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Bratislava Küresel Güvenlik Forumu için geldiği Slovakya’da Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile bir araya geldi.

Temmuz ayından bu yana süren Türk-Yunan geriliminde ilk üst düzey ikili görüşme Slovakya'nın başkenti Bratislava'da yapılıyor.

Türkiye ve Yunanistan Dışişleri Bakanları Mevlüt Çavuşoğlu ile Nikos Dendias arasındaki görüşmeden en büyük beklenti, istikşafi görüşmelerin başlayacağının açıklanması.

İki bakan da Küresel Güvenlik Forumu'na katılmak üzere aynı gün Bratislava'ya gitmişti.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in hafta başında önce Ankara sonra Atina'da yaptığı temaslar, NATO bünyesinde kurulan ikili askeri mekanizmanın işlemeye başlaması ve son olarak Türkiye'nin Kıbrıs Cumhuriyeti açıklarındaki Yavuz sondaj gemisini çekmesi gerilimin düşmesi ve diyaloğun önünün açılması açısından olumlu gelişmeler olarak değerlendirilmişti.

Bununla birlikte Kuzey Kıbrıs'ın 1974'ten bu yana kapalı bulunan Maraş bölgesinin plajlarını kullanıma açması Kıbrıs ve Yunanistan'da tepki çekmiş, Atina kısa ama sert bir açıklamayla Ankara'yı eleştirmişti.

İstikşafi görüşmeler ne zaman başlayacak?

Türk-Yunan ilişkilerinin bugünkü en önemli gündem maddesini, her iki tarafın daha önce açıkladığı istikşafi görüşme süreci oluşturuyor. AB dönem başkanı Almanya'nın girişimleri sonucu Ankara ve Atina, 22 Eylül'de yaptıkları ayrı ayrı açıklamalarla 2016'da askıya alınan istikşafi görüşmelerin yakın bir gelecekte İstanbul'da yapılacağını duyurmuşlardı. Taraflar, görüşmelerin çerçevesi konusunda teknik müzakerelerde bulunuyorlardı.

Diplomatik kaynaklara göre, görüşmelerin çerçevesi konusunda bir uzlaşıya varılması durumunda iki ülke dışişleri bakanlıkları ortak bir açıklamayla sürecin hangi tarihte ve nasıl yürütüleceğini duyuracaklar.

Yunanistan, görüşmelerin sadece kıta sahanlığının belirlenmesi konusuyla sınırlı kalmasını, Türkiye ise hava sahası, aidiyeti belirsiz ada ve adacıkların statüsü, arama-kurtarma bölgelerinin netleştirilmesi ve silahlandırılan Yunan adaları konusunu da gündeme aldırmak istiyor.

1 Mart 2016'da yapılan son toplantı Atina'da gerçekleştirildiği için Büyükelçi Pavlos Apostolidis liderliğindeki Yunan heyetinin 61. tur istikşafi görüşmeler için İstanbul'a gelmesi bekleniyor. Görüşmelerde Türkiye'yi temsilen bir dışişleri bakan yardımcısının ya da bakanlığın İkili Siyasi İşler ve Denizcilik-Havacılık-Hudut Genel Müdürü Büyükelçi Çağatay Erciyes'in yer alması öngörülüyor.

Ankara-Atina siyasi yol haritası

Gerilim sonrası süreçte tarafların amaçlarından biri de, istikşafi görüşmeler ve NATO'da yürütülen temaslara paralel olarak üst düzey siyasi diyaloğu yeniden devreye sokmak ve benzer gerilimleri önlemek.

Türkiye ile Yunanistan arasında dışişleri bakanlıkları arasında gerçekleştirilen siyasi istişarelerin yanı sıra 2010 senesinde oluşturulan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi ve üst düzey siyasi temaslar en önemli diyalog ayaklarını oluşturuyor.

Dışişleri bakanlarının bir yol haritasını da ele almaları, bu kapsamda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'i bir araya getirecek bir hazırlığı başlatmaları da bekleniyor.

Erdoğan ve Miçotakis, en son geçen sene BM Genel Kurulu sırasında New York'ta ve NATO'nun 70. yılı özel toplantısı sırasında Londra'da bir araya gelmişlerdi.

haber-altliklari-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.