Ebu Katade: Allah'ım Taliban'ı modern İslamcılık'tan koru

Ebu Katade: Allah'ım Taliban'ı modern İslamcılık'tan koru

Cihat yanlılarının önde gelen teorisyenlerinden biri olarak kabul edilen Ebu Katade el-Filistini sosyal medya hesabından Taliban'la ilgili paylaşımda bulundu.

Cihat yanlılarının önde gelen teorisyenlerinden ve dini konularda danıştıkları isimlerden biri olarak kabul edilen, Ebu Katade el-Filistini mahlaslı Ömer bin Mahmud Al-i Osman (1960-) Taliban ile ilgili sosyal medya hesabından bir değerlendirmede bulundu.

Taliban'a yönelik bazı eleştirilere değinen Ebu Katade el-Filistini, Taliban'ın geleneksel fıkhi anlayışını ve hayat tarzını eleştirenleri eleştirerek Taliban'ın "Süslü kavramlar üretmek yerine pratik çözümler ürettiğini" ifade etti.

Hanefi fıkhı vurgusu

Ebu Katade, yaptığı bir değerlendirmeyi "Allah'ım Taliban'ı Hanefi fıkhı üzere ve Hanefi fıkhına sıkı sıkıya bağlılığa devam ettir. Taliban'ı maksatçı fıkıhçılıktan ve modern aydınlanmacı İslamcı fikirlerden koru" diyerek bitirdi.

Yazılarında ve derslerinde modern fıkhi anlayışları ve çözüm önerilerini modernizm ve sekülerizm etkileriyle kirlenmekle suçlayan Ebu Katade, geleneksel fıkıh anlayışı ve uygulamasından yana olduğunu belirtiyor. 

Ürdün'de yaşayan  Ebu Katade el-Filistini, ABD işgaline karşı direnişte Taliban'ı yalnız bırakanların Taliban'dan idarede güç paylaşımı beklemelerinin de çok yanlış olduğunu kaydetti.

Taliban ve Hanefi Mezhebi

Afganistan ve Pakistan'da hakim mezhep Hanefilik olduğundan eğitimlerini bu iki ülkede alan Taliban yöneticileri ve mensupları Hanefi Mezhebi üzere bir İslam anlayışını benimsiyor. 1996-2001 döneminde Afganistan'da yönetimde bulunan Taliban Hareketi, ilan ettiği İslami devlette tümüyle Hanefi fıkhını ölçü almıştı. Taliban Hareketi halen Hanefi Mezhebi üzere olduğunu ve Hanefi fıkhına göre bir İslam devleti tatbikinde bulunacaklarını beyan ediyor.

Kaynak: Mepa News

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.