'Ebu Musab es Suri Esed rejimi tarafından idam edildi'

'Ebu Musab es Suri Esed rejimi tarafından idam edildi'

'Küresel cihat ideoloğu' olarak tanınan Ebu Musab es Suri'nin 2011 yılında Esed rejimi tarafından ağır işkenceler sonrası idam edildiği rapor edildi.

'Küresel cihat ideoloğu' olarak tanınan Ebu Musab es Suri'nin 2011 yılında Esed rejimi tarafından idam edildiği ortaya çıktı.

Gerçek adı Mustafa bin Abdulkadir Sitmeryem Nasar olan Ebu Musab, Ömer Abdulhakim adıyla da tanınıyordu.

Ebu Musab es Suri 31 Ekim 2005 tarihinde, Pakistan'ın Kuetta şehrinde iftar ettiği sırada, ABD ile Pakistan'ın gerçekleştirdiği ortak operasyonla yakalanmıştı.

Es Suri'nin nerede olduğu bu tarihten sonra öğrenilememişti.

"Esed rejimi tarafından işkenceyle öldürüldü"

Ebu Musab es Suri'nin hayatta olup olmadığına dair şimdiye kadar yürütülen en ayrıntılı soruşturma, Suriyeli gazeteci Husam Cezmati tarafından gerçekleştirildi.

Araştırmaya göre Ebu Musab, yakalandıktan sonra aylar boyunca ABD istihbaratı CIA tarafından gizli merkezlerde işkence gördü. Ebu Musab'ın El Kaide mensubu olmadığı ve kendisine ait farklı bir cihat yanlısı teşkilatı yürüttüğü anlaşıldıktan sonra Esed rejimi kontrolündeki Suriye'ye teslim edildi.

Görgü tanıklarına dayandırılarak hazırlanan çalışmaya göre Esed rejimi tarafından da uzun süre işkenceye maruz bırakılan Ebu Musab ile, rejimin önde gelen isimlerinden Tümgeneral Asıf Şevket doğrudan ilgilendi.

1950 yılında Tartuslu Nusayri bir aileye mensup olarak doğan Şevket, rejimin kurucusu Hafız Esed'in tek kızı Büşra Esed ile evliydi. Şevket rejim saflarında üst düzey askeri görevlerde bulunduktan sonra 2005-2009 arasında Askeri İstihbarat Başkanlığı, 2009-2011 arasında Genelkurmay Başkan Yardımcılığı, 2011-2012 arasında da Savunma Bakan Yardımcılığı görevinde bulundu.

Rejimin gölge liderleri arasında gösterilen Şevket, 18 Temmuz 2012'de Şam'da düzenlenen bombalı araç saldırısında öldürüldü.

Arkadaşı Ebu Halid es Suri ile birlikte yakalandığı öne sürülen Ebu Musab, Suriye'de ayrı bir hücreye yerleştirildi. Ebu Halid daha sonra Ebu Musab'dan ayrı bir yere yerleştirilecek ve böylece ikilinin yolları ayrılacaktı.

Her gün Şevket tarafından bizzat işkence edildiği belirtilen Ebu Musab, 2011'ın yaz aylarında kötü şöhretiyle tanınan Sednaya Cezaevi'ne yerleştirildi.

İdama mahkum edilmesine rağmen işkence görmeye devam eden Ebu Musab, Şevket tarafından ikna edilerek rejim saflarına döndürülmek istendi. Ancak Ebu Musab bu teklifleri kabul etmedi.

İşkenceler sebebiyle oldukça zayıf düşen Ebu Musab, 2011 yılının Kasım ayı sonlarında Esed rejimi tarafından idam edildi.

Ebu Musab'ın naaşının, genellikle idam edilen mahkumların gömüldüğü, Şam'ın hemen dışındaki Necha Mezarlığı'na defnedildiği belirtiliyor.

Söz konusu rapor, şimdiye kadar Ebu Musab'ın akıbeti hakkında ortaya konulan en detaylı ve gerçeğe yakın rapor olarak gösteriliyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
2 Yorum