El Kaide Ebu Musab Abdulvedud'un ölümünü doğruladı

El Kaide Ebu Musab Abdulvedud'un ölümünü doğruladı

El Kaide'nin Kuzey Afrika kolu bir açıklama yayınlayarak liderlerinin ölüm haberini doğruladı.

El Kaide'nin Kuzey Afrika kolu olan İslami Mağrip El Kaidesi (İMEK) bir açıklama yayınlayarak, grubun lideri Abdulmalik Drukdel'in (Ebu Musab Abdulvedud) ölüm haberini doğruladı.

Açıklama, İMEK'in medya sorumlusu Ebu Abdul İlah Ahmed tarafından yapıldı. Açıklamada Drukdel'in Mali'nin kuzeyinde düzenlenen bir Fransa saldırısında öldürüldüğü ifade edilirken, bölgede başta Fransa olmak üzere Batılı devletlere karşı savaşa devam edileceği vurgusu yapıldı.

Ebu Abdul İlah Ahmed, bölgede Batı destekli diğer devlet liderlerinin de Kaddafi, Zeynelabidin bin Ali ve Buteflika gibi isimlerle aynı sonu yaşayacağını savundu.

Fransa Savunma Bakanı Florence Parly 5 Haziran tarihinde yaptığı açıklamada Drukdel'in, Fransız ordu güçleri ve bölgedeki yerel unsurların 3 Haziran'da düzenlediği bir operasyon sonucu öldürüldüğünü açıklamıştı.

Abdulmalik Drukdel (Ebu Musab Abdulvedud) kimdir?

1970 yılında Cezayir'in kuzeyindeki sahil kesiminde yer alan Miftah kasabasında doğdu.

Ebu Musab Abdulvedud ismiyle de bilinen Drukdel, Cezayir'de Buleyde Üniversitesi'nde 1989-1993 yılları arasında matematik alanında eğitim görerek lisans diplomasını aldı.

1990'lı yıllarda ülkedeki askeri darbenin ardından yaşanan silahlı gerilim ve iç savaş esnasında, Afganistan'a gitti ve ardından Cezayir'deki cihat yanlısı silahlı gruplara katıldı.

"Cemaatu's Selefiyye li'd Dave ve'l Kıtal" (Davet ve Savaş İçin Selefi Cemaat) içerisinde yükselerek, 2004 yılında grubun lideri Nebil Sahravi'nin öldürülmesinin ardından, bu grubun liderliğine geldi. Grubun 2007 yılında El Kaide'ye katılarak İMEK'in teşkil edilmesinde büyük rol oynadı.

Kuzey Afrika'daki El Kaide'nin bölgesel yapılanmasında büyük payı olan Drukdel, 2011 yılını takiben örgütün Batı Afrika'da alan kazanmasında ve burada yeni yapılar kurulmasında da aktif rol aldı. El Kaide Mali merkezli Batı Afrika yapılanması CNİM'i kurarken, Drukdel liderliğindeki İMEK ve buna bağlı yapılar Afrika'nın kuzey ve batı kesiminde ağırlıklarını artıracaktı.

Drukdel, 16 yıldır bölgedeki en büyük devlet dışı silahlı aktörlerden olan cihat yanlısı yapılanmaların liderliğini yürüten isimdi.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.