İslami Mağrib El Kaidesi'nin yeni lideri Yusuf el Annabi kimdir?

İslami Mağrib El Kaidesi'nin yeni lideri Yusuf el Annabi kimdir?

El Kaide'nin Batı Afrika'da faaliyet gösteren yapılanması İslami Mağrib El Kaidesi yeni liderini açıkladı.

İslami Mağrib El Kaidesi tarafından (Al Qaeda in the Islamic Maghreb-AQIM) dün yayınlanan bir video ile geçtiğimiz haziran ayında Mali’nin kuzeyinde Fransa tarafından düzenlenen bir hava saldırısında öldürülen, grubun eski ve meşhur lideri Ebu Musab Abdulvedud’un (Abdulmalik Drukdel) yerine seçilen yeni emir açıklandı.

Videonun giriş kısmında El Kaide’nin varlık gösterdiği diğer bölgelerin medya kanallarının logoları, tıpkı Al-Andalus tarafından daha önce servis edilen videolar gibi bunun da giriş kısmında yer alıyor. Gruplar arasındaki güçlü bağların devam ettiğinin ifade edildiği bu görüntü bir süredir El Kaide medya kanallarınca kullanılıyor.

el-kaide

AQIM’ye bağlı ana propaganda kanalı Al-Andalus tarafından servis edilen 20 dakikalık videonun giriş kısmında Abdulvedud ile ilgili geçmiş dönemde servis edilen görüntüler yer alıyor. Video konuşan grubun önde gelen isimlerinden biri Kuteybe Ebu Numan el Şenkıti, Ebu Musab Abdulvedud’un geçmiş hayatından övgüyle bahsediyor.

ebu-musab-abdulvedud

El Şenkıti videonun devamında Ebu Ubeyde Yusuf el Annabi’nin AQIM yapılanmasının yeni emiri olarak seçildiğini ifade ediyor. Bu açıklama, grubun kurucu lideri olarak da kabul edilen Ebu Musab Abdulvedud’un ölüm haberinin doğrulanmasının üzerinden beş ay gibi bir süre geçtikten sonra yapıldı.

musab-abdulvedud

Ebu Musab Abdulvedud (Abdulmalik Drukdel)

ebu-musab-abdulvedud

Ebu Musab Abduvedud’un son görüntüsü

Videodaki açıklamalarda, İslami Mağrib El Kaide yapılanmasının yeni emiri olarak seçildiği belirtilen Ebu Ubeyde Yusuf el Annabi’ye bu grubun savaşçılarının bağlılık yemini ettiği anlaşılıyor. El Annabi grup içerisinden önceden bu yana etkili bir isim olarak varlık gösteriyor.

Ebu Ubeyde Yusuf el Annabi kimdir?

İslami Mağrib El Kaide yapılanmasının yeni lideri olarak seçilen Ebu Ubeyde Yusuf el Annabi aslen bir Cezayirli ve 1992 yılından bu yana cihadi gruplarla birlikte faaliyet gösteriyor. İslami Mağrib yapılanması içerisinde daha önceden de üst düzey bir isim olan El Annabi, İktisat alanında yüksek lisans eğitimi gördü ve akademik çalışmalar gerçekleştirdi.

2011 yılında El Kaide lideri Usame bin Ladin’in Pakistan’daki ABD operasyonuyla öldürülmesinin ardından İslami Mağrib El Kaidesi adına Eymen ez Zevahiri’ye bağlılık yemini eden El Annabi, 2015 yılında ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yaptırım uygulanarak “terör listesine” eklendi.

ebu-ubeyde-yusuf-el-anebi

Ebu Ubeyde Yusuf el Annabi

Ebu Musab Abdulvedud’un El Kaide merkezi yönetim kadrosunda Eymen ez Zevahiri’den sonra üç numaralı isim olduğuna dair bilgiler bulunuyordu. Abdulvedud’un yerine geçen El Annabi için de sadece İslami Mağrib değil, El Kaide merkez yapılanması içinde de üst düzey bir isim olarak bahsedilebilir.

El Annabi’nin ismi aynı zamanda Mısır’ın ilk seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin ölümüyle de gündeme gelmişti. El Annabi o dönem yayınladığı mesajda, “Zulümle öldürülmüş ve kıble ehlinden olan birisine nasıl rahmet okumayız?” ifadelerini kullanmıştı. Her ne kadar açıklamanın o dönen El Annabi tarafından şahsen yayınlandığı ifade edilmiş olsa da, Annabi’nin İslami Mağrib yapılanması içerisindeki üst düzey konumu açıklamayı şahsi olmanın ötesine taşıyor.

Sonuç olarak, İslami Mağrib El Kaidesi ve Batı Afrika’da faaliyet gösteren Nusret el İslam vel Muslimin Cemaati’nin yeni lideri olan El Annabi, yeni lider olmanın yanında Fransa’nın da bölgedeki en önemli hedefi haline gelmiş durumda. El Kaide’nin Cezayir merkezli Kuzey Afrika yapılanması her ne kadar bölgede sadece kendi varlığını koruma yolunda bir strateji izliyor olsa da, Ebu Musab Abdulvedud döneminde temeli atılan Batı Afrika’daki El Kaide yapılanması Nusret el İslam vel Muslimin Cemaati, varlık gösterdiği bölgedeki etki alanını artırmaya devam ediyor.


Bu içerik, Küresel çatışma ve savaş araştırmaları uzmanı Halid Abdurrahman'ın kişisel blogunda, 23 Kasım 2020 tarihinde yayınlanmıştır. 

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.