"El Kaide'nin Kuzey Afrika lideri Abdulmalik Drukdel öldürüldü"

"El Kaide'nin Kuzey Afrika lideri Abdulmalik Drukdel öldürüldü"

El Kaide'nin Kuzey Afrika'daki yapılanması olan 'İslami Mağrip El Kaidesi' lideri Abdulmalik Drukdel'in öldürüldüğü öne sürüldü.

Fransa, Mali'de düzenlenen bir saldırıda, El Kaide'nin Kuzey Afrika kolu olan İslami Mağrip El Kaidesi (İMEK) lideri Abdulmalik Drukdel'in öldürüldüğünü açıkladı.

Fransa Savunma Bakanı Florence Parly tarafından dün gece saatlerinde yapılan açıklamalara göre Drukdel, Fransız ordu güçleri ve bölgedeki yerel unsurların 3 Haziran'da düzenlediği bir operasyon sonucu öldürüldü.

Operasyonda Drukdel'e yakın bazı diğer isimlerin de öldürüldüğü öne sürüldü.

Öte yandan yerel kaynakların aktardığı bilgilere saldırı, Mali'nin kuzeyindeki Tessalit bölgesinde gerçekleştirildi. Bölge kaynakları öncelikle bölgede bir insansız hava aracı saldırısının gerçekleştirildiğini, bunun ardından ise Fransız özel kuvvetlerinin bölgeye indirme yaptığını ve çatışma çıktığını belirtti.

El Kaide Drukdel'in ölümüne dair bir açıklama yapmadı.

Fransa daha önce de bölgede bazı cihat yanlısı liderlerin öldürüldüğünü açıklamış, bir süre sonra bu iddiaların doğru olmadığı ortaya çıkmıştı. 2018 yılının Kasım ayında Fransız yetkililer Mali'de El Kaide bağlantılı Cemaat Nusret el İslam vel Müslimin (CNİM) adlı grubun kurucu liderlerinden olan Amadou Koufa'nın öldürüldüğünü açıklamıştı. Koufa 2019 yılının Mart ayında bir video yayınlayarak hayatta olduğunu açıklamış, Fransa'yı yalanlamıştı.

Abdulmalik Drukdel kimdir?

1970 yılında Cezayir'in kuzeyindeki sahil kesiminde yer alan Miftah kasabasında doğdu.

Ebu Musab Abdulvedud ismiyle de bilinen Drukdel, Cezayir'de Buleyde Üniversitesi'nde 1989-1993 yılları arasında matematik alanında eğitim görerek lisans diplomasını aldı.

1990'lı yıllarda ülkedeki askeri darbenin ardından yaşanan silahlı gerilim ve iç savaş esnasında, Afganistan'a gitti ve ardından Cezayir'deki cihat yanlısı silahlı gruplara katıldı.

"Cemaatu's Selefiyye li'd Dave ve'l Kıtal" (Davet ve Savaş İçin Selefi Cemaat) içerisinde yükselerek, 2004 yılında grubun lideri Nebil Sahravi'nin öldürülmesinin ardından, bu grubun liderliğine geldi. Grubun 2007 yılında El Kaide'ye katılarak İMEK'in teşkil edilmesinde büyük rol oynadı.

Kuzey Afrika'daki El Kaide'nin bölgesel yapılanmasında büyük payı olan Drukdel, 2011 yılını takiben örgütün Batı Afrika'da alan kazanmasında ve burada yeni yapılar kurulmasında da aktif rol aldı. El Kaide Mali merkezli Batı Afrika yapılanması CNİM'i kurarken, Drukdel liderliğindeki İMEK ve buna bağlı yapılar Afrika'nın kuzey ve batı kesiminde ağırlıklarını artıracaktı.

Drukdel, 16 yıldır bölgedeki en büyük devlet dışı silahlı aktörlerden olan cihat yanlısı yapılanmaların liderliğini yürüten isimdi.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.