El Kaide'nin Nijerya'daki kolu Ensaru kime karşı savaşıyor, amacı ne?

El Kaide'nin Nijerya'daki kolu Ensaru kime karşı savaşıyor, amacı ne?

Nijerya'da El Kaide'ye bağlılığını açıklayan Ensaru grubunun son dönemde gücünü ve organizasyonel kapasitesini artırmasıyla dikkat çekiyor.

Nijerya'da El Kaide'ye bağlılığını açıklayan Ensar el Müslimin fi Bilad es Sudan (Ensaru) grubunun son dönemde gücünü ve organizasyonel kapasitesini artırdığı belirtiliyor.

Son süreçte grup tarafından düzenlenen saldırılarda çok sayıda suç çetesi mensubu öldürüldü.

Nijerya'nın kuzeybatısında faaliyet gösteren suç çeteleri ve haydut gruplar, bölgede devlet yapılanmasının yerine geçmiş durumdaydı.

Haydut gruplara uyarı

Etkinliğini artıran Ensaru, bölgedeki haydut gruplara da bir uyarı yayınladı.

Grup tarafından yapılan uyarıda, haydut gruplara bölgeyi terk etmeleri için ültimatom verildi. Suç çetelerinin liderlerinden birçoğu "aranan adam" ilan edildi.

Ensaru'nun aynı zamanda bölge halkına Ramazan ayında insani yardım dağıttığı, kendilerini koruma sözü verdiği ve tüm suç gruplarına karşı savaş açtığı kaydedildi.

Bölge halkıyla yakın bir ilişki kurmak istediği göze çarpan grubun, yerel halkla kurduğu ilişkiler ve haydut gruplara karşı savaş üzerinden, Nijerya'nın kuzeybatı kesiminde ciddi bir etkinlik inşa etme fırsatı yakalayabileceği tahmin ediliyor.

Grup halihazırda Katsina, Zamfara ve Kaduna eyaletlerinde etkinlik gösteriyor. Ensaru etkinliğinin Nijerya'nın tüm kuzeybatı eyaletlerine yayılabileceği düşünülüyor.

nigeria-political.png

Suç çetelerine saldırılar

Öte yandan Ensaru, Ramazan ayında da çetelere karşı saldırılarını sürdürdü.

Nisan ayı başında, Kaduna ve Zamfara eyaletlerindeki Birnin Gwari ve Tun Sado yerleşimlerinde haydut gruplar hedefteydi.

Saldırılarda 50'den fazla haydutun ve bazı liderlerin öldürüldüğü, birçok silah, mühimmat ve motosikletin de ele geçirildiği belirtildi.

ensaru-2.jpg

Ensaru'nun kuruluşu

Grup tarafından yayınlanan bir açıklamada, grubun 2012 yılında Boko Haram'dan ayrılarak kurulduğu, ayrılma sebebinin ise Boko Haram lideri Ebubekir Şekau'nun "liderliğinde yaşanan bozulma, aşırılık, doğru yoldan sapma" olduğu ifade edilmişti.

Ensaru, Şekau'nun yanlışlarının Boko Haram'a hakim duruma geldiğini, bu sebeple gruptan ayrılmanın bir zorunluluk haline geldiğini kaydetmişti.

El Kaide'ye bağlılık

Grup tarafından yayınlanan açıklamaya göre, Ensaru, 2020 yılında El Kaide'nin Kuzey Afrika yapılanması olan İslami Mağrip El Kaidesi'ne (İMEK) biat etti.

Ensaru, söz konusu isimle tanınsalar da artık El Kaide'ye mensup olduklarını dile getirdi.

Nijerya'nın kuzeybatısında faal olan grubun, İMEK'in bir parçası olarak 2017 yılında, El Kaide'nin Batı Afrika yapılanması olarak kurulan ve Mali merkez olmak üzere faaliyet gösteren Cemaat Nusret el İslam Vel Müslimin (CNİM) ile operasyonel bağlantıları olduğu düşünülüyor.

Nijer ve Benin'de de faaliyetleri var

Ensaru tarafından yayınlanan açıklamada grubun Nijerya, Nijer ve Benin'de faaliyet gösterdiği kaydedildi.

Cihat yanlısı gruplar uzun süredir Batı Afrika’daki etkinliklerini bölgenin iç kesimlerinden sahil şeridine doğru uzatma stratejisi izliyor. Batı Afrika’nın özellikle sahil şeridinde, başta Fransa ve İngiltere olmak üzere Batılı güçlerin çıkar merkezleri ve turistik alanlar mevcut. Cihat yanlısı grupların hedefinde bu merkezlerin yanı sıra, bölge genelinde cihat yanlılarına karşı ittifaklara dahil olan ülkeler de var.

El Kaide’nin Batı Afrika yapılanması CNİM son süreçte etkinliğini Burkina Faso, Fildişi Sahili ve Benin gibi ülkelere yaymıştı. Bu kapsamda saldırılarını artıran ve etkinlik alanını yayan El Kaide’nin, Nijerya’nın batısı ile doğrudan kara bağlantısı kurması halinde, Ensaru’nun var olan kapasitesinin daha da artacağı ve bölgede daha büyük bir nüfuz kurulabileceği düşünülüyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.