Nijerya "haydutları" bombalayacağını duyurdu, siviller tedirgin

Nijerya "haydutları" bombalayacağını duyurdu, siviller tedirgin

Nijerya'nın gerçekleştireceği hava saldırılarından sivillerin de etkilenebileceği üzerinde duruluyor.

Nijerya ordusu, ülkenin kuzeybatı bölgelerinde haydutlara ve silahlı gruplara karşı askeri operasyonlar gerçekleşeceğini, bu sebeple halkın bu bölgelerden kaçınmaları gerektiğine dair uyarılarda bulundu.

Ordunun askeri operasyon çerçevesinde silahlı grupların ve haydutların varlık gösterdiği Kaduna eyaletindeki Zamfara, Katsina ve Birnin Gwari bölgelerini yoğun bombardıman altına tutması bekleniyor.

Bu kapsamda ordunun yayımladığı ilanda, söz konusu askeri operasyon devlet televizyonundan ve radyosundan duyuruldu.

Ordu güçlerinin kırsal kesimlerde güvenliği sağlayamaması sebebiyle "son çare" olarak hava saldırılarını tercih ettiği aktarılıyor.

Öte yandan ordu tarafından verilen ilanda halkın can ve mal güvenliğinin korunacağı garanti ediliyor.

Ancak Nijerya ordusunun daha önceki hava saldırılarından siviller de payını almıştı.

Nijerya güçleri 17 Ocak 2017 tarihinde ülkenin kuzeydoğusundaki Borno eyaletinin Rann yerleşimi yakınında bir hava saldırısı düzenlemişti.

Boko Haram'ı hedef aldığı iddiasıyla düzenlenen saldırıda bir mülteci kampı vurulmuş, çoğu çocuk yaklaşık 170 sivil yaşamını yitirmişti.

Tepkilere yol açan saldırıya ilişkin gerçekleştirilen soruşturmalar, hava saldırısında ABD'nin de rolü olduğunu ortaya çıkardı.

Geçtiğimiz yılki hava saldırılarında da siviller ölmüştü

Nijerya ordusunun geçtiğimiz yıl sivilleri hedef alan hava saldırısında en az 9 kişinin hayatını kaybettiği bildirilmişti.

Yerel kaynakların aktardığı bilgilere göre saldırı, 15 Eylül 2021 Çarşamba günü, ülkenin kuzeydoğusundaki Yobe eyaletinde bulunan Buhari köyüne düzenlendi.

Yerel kaynaklar saldırıda çok sayıda sivil kaybın yaşandığını belirtirken, Nijerya ordusu ise Boko Haram ve IŞİD'i vurduklarını, sivil kayıplara dair iddiaların araştırılacağını ifade etti.

Saldırı bölgesini teftiş eden yerel yetkililerden Muhammed Goje tarafından yapılan açıklamada, saldırıda 9 sivilin öldüğü, 23 sivilin de yaralandığı kaydedildi.

Ölenler arasında kadın ve çocuklar da bulunuyordu.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.