Endonezyalı İslami lider Ebubekir Beşir: Ülkemizde şeriat tatbik edilmeli

Endonezyalı İslami lider Ebubekir Beşir: Ülkemizde şeriat tatbik edilmeli

Cemaat İslamiyye'nin manevi lideri olduğu varsayılan Ebubekir Beşir, Endonezya Anayasasının İslam şeriatını esas alması gerektiğini belirtti.

84 yaşındaki Beşir, Kyodo News ile yaptığı bir röportajda Endonezya'nın laik ve demokratik güdümde olmasını yanlış bulduğunu söyledi.

Laik ilkelerin uygulandığı bir yönetim biçiminin aksine Endonezya'nın aslında bir İslam devleti olması gerektiğini savunan Beşir, artık yapılması gerekenin İslam hukukuna dayalı bir sistemi icra etmek olduğunu vurguladı.

Ancak Endonezya'da yönetime gelen kimselerin bunu yapmaya istekli olmadığını kaydeden Ebubekir Beşir, konuya ilişkin meseleleri Devlet Başkanı Joko Widodo'ya da yazdığı bir mektupta ilettiğini söyledi.

Beşir ayrıca öne sunduğu fikirlerin kabul edilmesi amacıyla Widodo'ya daha fazla mektup göndereceğinin altını çizdi.

Öte yandan, Endonezya'da halihazırda İslam hukukunun kısmen de olsa uygulandığına dikkati çeken Beşir, bunların tamamıyla uygulanabilmesi için İslam Devleti'nin kurulmasının öneminden bahsetti.

Ebubekir Beşir'in davası

12 Ekim 2002'de Cemaat İslamiyye'den olduğu belirtilen isimlerin organize ettiği, Endonezya'nın turistik Bali Adası'nda daha çok Avustralyalı ve İngiliz turistlerin hedef alındığı saldırıda 202 kişi öldürüldü. Saldırılardan sorumlu tutulan İmam Samudra, Amrozi Nurhasyim ve Huda bin Abdulhak, 2008 yılında kurşuna dizilerek idam edildi.

Ebubekir Beşir ise saldırılardan bir müddet sonra tutuklandı ve yargılanmaya başlandı. 2003'te ABD Beşir'in kendilerine teslimini istediyse de Endonezya bu talebi reddetti. Beşir mahkemelerinde saldırılarla ilgisinin olmadığını ve silahlı bir oluşumu yönetmediğini, Usame bin Ladin'i ABD'ye karşı savaştığı için sevdiğini belirtti.

Ağustos 2010'da Ebubekir Beşir Endonezya'da Açe Özerk Bölgesi'nde adamlarına silahlı eğitim verdirdiği gerekçesiyle tutuklanmıştı. Beşir geçtiğimiz yıl hapishaneden tahliye edilmişti.

Beşir son yaptığı röportajda da saldırılarla bir ilişkisinin bulunmadığını ve Cemaat İslamiyye'nin lideri olmadığını savundu.

Kaynak: Mepa News

whtspp.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum