Eş Şebab Kenya'da saldırılarını artırıyor

Eş Şebab Kenya'da saldırılarını artırıyor

El Kaide'nin Doğu Afrika kolu Eş Şebab'ın Kenya'da güvenlik güçlerine karşı saldırıları artırdığı ifade ediliyor.

El Kaide'nin Doğu Afrika kolu Eş Şebab, Kenya'da saldırılarını artırıyor.

İnsan Hakları ve Politika Çalışmaları Merkezi'nin (CHRIPS) yayımladığı verilere göre Eş Şebab, 2022'de Kenya'da saldırılarını yüzde 26 oranında artırdı.

Eş Şebab'ın Kenya'nın Mandera, Lamu, Garissa ve Wajir bölgelerinde saldırılarını yoğunlaştırdığının vurgulandığı raporda, Kenya güvenlik güçlerini hedef alan saldırıların son 5 yıldır artışta olduğu kaydedildi. Eş Şebab'ın Kenya'da ordu güçlerine yönelik düzenlediği saldırıların genel olarak Somali ile sınır bölgelerinde meydana geldiği belirtildi.

CHRIPS'den araştırmacı Rahma Ramatan, "Kenya güvenlik teşkilatlarının cihat yanlısı grupların saldırılarına karşı tedbirler almalarına rağmen Eş Şebab'ın yıl içinde saldırılarını artırarak güvenlik tehdidi oluşturmaya devam ettiğini" söyledi.

Ramatan ayrıca, Eş Şebab'ın Kenya'da gerçekleştirildiği saldırlarda güvenlik güçlerine karşı büyük çaplı patlayıcı cihazlar kullandığını belirtti.

Eş Şebab, son yıllarda Kenya'daki saldırılarını artırma eğiliminde. Yapılanma, bu kapsamda hükümete ve ordu güçlerine ait merkezleri, iletişim hatlarını ve lojistik rotaları hedef alıyor. Aynı zamanda Kenya içinde Batılılara ait merkezler ve ABD üsleri de hedef alınıyor.

Öte yandan Kenya, Mogadişu yönetimi, Etiyopya ve Cibuti ile birlikte Eş Şebab'a karşı ortak mücadele kararı almıştı.

Buna göre 4 ülkenin, Somali'nin güney ve orta kesiminde Eş Şebab'a karşı ortak operasyonlara imza atması bekleniyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.