Eş Şebab'ın eski sözcüsü Somali seçimlerinde aday oldu

Eş Şebab'ın eski sözcüsü Somali seçimlerinde aday oldu

Eş Şebab'ın eski sözcüsü ve iki numaralı ismi Muhtar Robov seçimlerde adaylığını açıkladı.

Somali'de Mogadişu hükümeti ve Afrika Birliği'ne karşı savaş yürüten Eş Şebab'ın eski üst düzey lideri seçimlerde aday oldu.

Ebu Mansur olarak da anılan eski Eş Şebab lideri, 2019 yılının Ocak ayında ülkenin Güneybatı Eyaleti için düzenlenecek başkanlık seçimlerinde aday olarak yarışacak. Güneybatı Eyaleti Somali'yi oluşturan federe oluşumlardan biri ve kendi hükümeti ve başkanı bulunuyor. Robov'un seçimleri kazanabileceği ve zayıf bir aday olmadığı ifade ediliyor.

Muhtar Robov (soldan ikinci) Birleşmiş Milletler ve AMISOM yetkilileriyle

Somali'de hükümet yetkilileri adaylık başvurusu için ciddi bir kriterin olmadığını belirtiyor ve Robov'un aday olmasına tepki gösteriyor.

Muhtar Robov kimdir?

1969 yılında Somali'nin güneyindeki Bakool bölgesinde yer alan Hudur'da doğan Robov, Güneybatı Eyaleti'nde nüfuz sahibi olan Rahanveyn klanına mensup. Çocukluğunda ve gençliğinde bölgede dini bir eğitim alan Robov üniversite eğitimini 1990'lı yıllarda Hartum'da İslam hukuku alanında gördü.

Ülkesine geri döndükten sonra bazı eğitim kampları teşkil ettiği ifade edilen Eş Şebab'ın eski lideri, 2000 yılında Afganistan'a giderek El Kaide ve Taliban kamplarında bulundu. Bu sebeple ABD tarafından terör listesine alınarak başına 5 milyon dolar ödül konuldu. Eş Şebab ile yollarını ayırıp teslim olduktan sonra bu ödül kaldırılacaktı.

1992'de kurulan ve kendisinin de içerisinde önemli rol oynadığı El İctihad el İslamiye adlı küçük grubunun Usame bin Ladin tarafından da desteklendiği ifade edildi. Bu grup daha sonra bölgede İslami Mahkemeler Birliği ve Eş Şebab'ın oluşumuna öncülük edecekti. Muhtar Robov İslami Mahkemeler Birliği'nde ve daha sonra Eş Şebab içerisinde önemli pozisyonlarda bulundu. Eş Şebab'ın ikinci ismi olan ve sözcülük görevini yürüten Robov, Eş Şebab'ın görünen yüzlerinden en önemlisiydi.

Robov, Amerikalı yabancı savaşçı Ömer Hammani ile birlikte - 2011

Eş Şebab'ın o zamanki lideri olan, Muhtar Ali Zübeyr olarak da bilinen Ahmed Abdi Godane ile aralarındaki gerginlik, Robov'un yolunu Eş Şebab'dan ayıran en önemli etkenlerden biri oldu. İkili arasında 2009 yılında başlayan anlaşmazlıklar, 2013 yılında Robov'un Eş Şebab'dan fiili olarak ayrılmasıyla sonuçlandı. Robov ile birlikte, Rahanveyn klanı mensubu birçok savaşçı da grubu terk etti. Ayrılık Eş Şebab'ın ivmesini azalttı.

Muhtar Ali Zübeyr'in ABD insansız hava aracı saldırısı ile öldürülmesinin ardından Eş Şebab'ın başına gelen Ahmed Ömer'in Robov'u gruba yeniden davet ettiği iddia edildi. Buna rağmen Muhtar Robov Eş Şebab'a katılmayarak grupla bağlantılarını tamamen kesti ve 13 Ağustos 2017 tarihinde Mogadişu hükümeti yetkililerine teslim oldu. Robov'un teslim olması bölgede büyük infiale sebep oldu.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.