Lucas Webber

Lucas Webber

Eş Şebab'ın Kenya ve Somali'de Çin çıkarlarına yönelik saldırıları

Eş Şebab'ın Kenya ve Somali'de Çin çıkarlarına yönelik saldırıları

23 Ocak'ta Eş Şebab gerillaları Kenya'da Çin Komünikasyon İnşaat Firması'nın (CCCC) çalışma sahasına baskın düzenledi. Saldırıda patlayıcılar kullanıldı ve şirketin araçlarından 8'i ateşe verildi. Saldırı, Lamu-Garissa otoyolundaki Omolo-Bodhei bölgesinde meydana geldi. Olayın öncesinde, Kenya güvenlik güçleri, Lamu Limanı-Güney Sudan-Etiyopya-Transport (LAPSSET) koridorunda planlanan operasyonlara dair söylentiler sebebiyle alarm durumundaydı.

Aynı zamanda söylemeye değer ki, Eş Şebab'ın resmi Arapça Şehade News internet sitesi de, bu ayın başında Çin'in Kenya'daki Kuşak ve Yol İnisiyatifi projelerine dair bir makale yayınladı. Makalede Pekin, borç tuzağı diplomasisi yürütmekle suçlandı. Paylaşımda, Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi'nin Kenya Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta ile Mombasa'da 6 Ocak'ta gerçekleştirdiği görüşmeye de yer verildi. Şehade News, ziyareti, Çin'in -iddia edilen- yırtıcı borç verme uygulamaları ve Kenya'nın Mombasa limanına giden demiryolu gibi altyapı projeleri bağlamında ele aldı.

Çin çıkarlarını hedef alan Eş Şebab saldırıları

Çin inşaat firmasına yönelik son saldırı, Eş Şebab'ın Kenya ve Somali'de Çin vatandaşlarını, diplomatik varlıklarını ve ticari çıkarlarını hedef alma geçmişinin son halkası. Grup zaman zaman Çin'i medya çalışmalarında da, sık olmasa da sert bir şekilde eleştiriyor. Eş Şebab bazı Çin karşıtı fikirler ifade etse de, konuya dair faaliyetleri daha çok oportünist ve Somali ile Kenya'da savaştıkları yönetimler için sorunlar çıkarmayı amaçlar görünüyor. Çin vatandaşlarının ve ticari varlıkların vurulması, iki ülkedeki yönetimlerin üzerinde istenmeyen bir baskıya yol açıyor ve dış ilişkileri baltalıyor.

Eş Şebab'ın Çin'e karşı düşmanlığına dair erken belirtiler, 2013 yılında grubun, Uygurlar ve Doğu Türkistan meselesi ile dayanışma sözü vermesinden ve Çin yönetimini "Uygurları topraklarından çıkarmak için planlı bir çalışma yürütmekle" eleştirmesinin ardından ortaya çıktı.

Bu seyir, grubun 2015 yılında Mogadişu'da, Çin'in Somali Büyükelçiliği'nin o zaman konuşlu olduğu Jazeera Palace Oteli'ne saldırmasıyla devam etti. Saldırıda bir Çinli güvenlik görevlisi de dahil 12'den fazla insan öldü. Bunun ardından grubun kasıtlı olarak Çin vatandaşlarını hedef aldığını söylediği rapor edildi. Ancak Raffaello Pantucci'nin de belirttiği gibi, elçilik daha ziyade ikincil bir zarara uğramıştı.

Bilhassa, saldırının ardından El Kaide bağlantılı Uygurların liderliğindeki Türkistan İslam Partisi (TİP), Twitter üzerinden olaya dair bir paylaşımda bulundu. Olayı belirli bir anlatım çerçevesine alan TİP, operasyonun "Çin'in Komünist yönetiminin, unutulmuş İslami Doğu Türkistan'daki Müslümanlara yönelik saldırganlığına pratik bir cevap" olduğunu belirtti. Dahası, şöyle söylediler: "Biz Türkistan İslam Partisi mücahitleri İslam ümmetini bu mübarek operasyon sebebiyle tebrik eder, bunu tasvip eder ve Somali'deki Genç Mücahitler Hareketi'ni (Eş Şebab kast ediliyor) bunun gibi daha çok cihadi operasyon düzenleme konusunda teşvik ederiz."

Eş Şebab'ın Çin çıkarlarını hedef alan saldırılarında Ocak 2019'a kadar bir ara görüldü. Bu tarihte cihat yanlıları, Kenya'daki Çin inşaat tesislerine saldırdı. Ardından Şubat 2020'de Eş Şebab mensuplarının yerel bir köylüyü alıkoyarak, ondan kendilerini Kenya-Somali sınırındaki Çin inşaat sahasına götürmesini emrettiği rapor edildi. Kenya polisi saldırganları püskürttü ancak saldırıda dört kişi yaralandı.

Eş Şebab, bölgede Çin çıkarlarını düzensiz surette hedef almaya devam ediyor, Çin'in Doğu Afrika'daki ticari yayılımına dikkat çekiyor ve Uygurlarla Doğu Türkistan meselesi hakkında dayanışma içerisinde olduklarını dahi açıklıyor. Örneğin, 2021 yılının yazında, grup resmi El Ketaib medya kolu aracılığıyla Taliban'ı Afganistan'daki zaferi sebebiyle tebrik etti ve Çin, Hindistan, Myanmar ve diğer bölgelerdeki Müslümanlara desteğini de yineledi.


Lucas Webber tarafından kaleme alınan ve Militant Wire'da yayınlanan bu yazı Mepa News okurları için tercüme edilmiştir. Yazıda yer alan ifadeler yazarın kendi görüşleridir ve Mepa News'in editöryel politikasını yansıtmayabilir.

Bu yazı toplam 2855 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
Lucas Webber Arşivi