Etiyopya Eş Şebab'a karşı Somali'de tampon bölge kuracak

Etiyopya Eş Şebab'a karşı Somali'de tampon bölge kuracak

El Kaide'nin Doğu Afrika kolu Eş Şebab'ın Etiyopya sınır hattında saldırılarını artırması bölgedeki Etiyopyalı yetkilileri harekete geçirdi.

Eş Şebab'ın saldırılarının önlenmesi kapsamında yetkililer, Etiyopya sınırına yakın Somali hattında bir tampon bölge kurulacağını duyurdu.

Etiyopya'nın Somali (Ogadin) Eyaleti Başkanı Mustafa Ömer basın mensuplarına verdiği demeçte, Eş Şebab'ın Ogadin'de güvenlik güçlerine yönelik saldırılarının önlenmesi amacıyla Somali içerisinde bir tampon bölge oluşturulacağını doğruladı.

Ömer konuşmasında Eş Şebab saldırılarını püskürttüklerini iddia etse de sınır hattı üzerindeki çok sayıda ordu yerleşimini ve askeri üssü hedef alan eş zamanlı Eş Şebab saldırılarında Etiyopya tarafından desteklenen çok sayıda milis hayatını kaybetti.

Öte yandan bölgede çok sayıda askeri nokta ve ordu yerleşiminin de Eş Şebab tarafından ele geçirildiği aktarılıyor.

Somali'nin Bakol bölgesinde yer alan Hudur'un Belediye Başkanı Muhammed Muallim Ahmed, Etiyopyalı yetkililerin Somali içerisinde bir tampon bölge oluşturması kararını desteklerken Eş Şebab'a karşı mücadelede Etiyopya destekli Liyu milisleriyle iş birliği gerçekleştirme konusunda hazır olduklarını belirtti.

Ahmed, Somali'nin Güneybatı Eyaleti olarak Etiyopya'nın söz konusu girişimlerini desteklediğini açıklarken "Liyu polisiyle Eş Şebab'a karşı mücadeleye hazırız. Etiyopya'nın Somali Eyaleti (Ogadin) güvenlik güçlerinin bölgemizde bulunmasına karşı çıkmıyoruz." dedi.

Bölge güvenlik uzmanları ise tampon bölge kurulması gibi bir girişimin iki ülke arasında gerilime neden olabileceğini söylüyor.

Eş Şebab son günlerde Somali üzerinden Etiyopya'nın içerisine doğru saldırılar gerçekleştirmişti.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.