AFRICOM: Eş Şebab saldırılarını Doğu Afrika ülkelerine yayacak

AFRICOM: Eş Şebab saldırılarını Doğu Afrika ülkelerine yayacak

Gelecek ay görevi bırakması beklenen AFRICOM Komutanı General Stephen Townsend, önümüzdeki dönemde Eş Şebab'ın Doğu Afrika'daki varlığının nasıl şekilleneceğine değindi.

ABD Afrika Komutanlığı (AFRICOM) Komutanı General Stephen Townsend, El Kaide'nin Doğu Afrika kolu Eş Şebab tarafından Etiyopya'da düzenlenen saldırılara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Komutan Townsend perşembe günü Washington merkezli Savunma Yazarları Grubu ile yaptığı görüşmede Eş Şebab'ın geçtiğimiz günlerde Somali-Etiyopya sınır hattındakine benzer saldırılarını devam ettireceğini söyledi.

Grubun Somali'nin Etiyopya sınırındaki Bakul ilinde düzenlediği saldırılarda, Etiyopya destekli paramiliter oluşum Liyu'nun merkezleri hedef alınmıştı. ABD tarafından yapılan değerlendirmelere göre 500'e yakın Eş Şebab mensubu Etiyopya sınırının 150 kilometre derinliğine kadar uzanan bölgelere sızmıştı.

"Eş Şebab birkaç ay içinde Doğu Afrika ülkelerinde daha fazla saldırı gerçekleştirecek"

Gelecek ay görevi bırakması beklenen AFRICOM Komutanı Townsend, söz konusu grubun önümüzdeki aylarda Etiyopya'daki saldırılara benzer girişimlerde bulunabileceğine dikkat çekti.

Townsend "Bu (Etiyopya saldırıları) bir tesadüf değildi. Bunun bir seferlik olduğuna inanmıyorum." diye konuştu.

Eş Şebab Emiri Ahmed Diriye'nin geçtiğimiz yıl dış ülkelere ve Afrika Boynuzu'ndaki Batılı güçlere saldırıların artırılması yönünde verdiği buyruğun üzerinden neredeyse bir yılın geçtiğini kaydeden Townsend, bu kapsamda saldırılarda artış yaşanacağına değindi.

Eski ABD Başkanı Donald Trump döneminde Somali'deki ABD askeri varlığının sona erdirilmesi kararının ve mevcut durumda Somali'deki siyasi çalkantıların da Eş Şebab'ın işini kolaylaştırdığına dikkatleri yoğunlaştıran AFRICOM komutanı "Eş Şebab büyüdü, daha cüretkar ve daha güçlü oldu." değerlendirmesinde bulundu.

Townsend Eş Şebab'ın 15 aydır sağladığı kazanımları boşa çıkarma vaktinin geldiğini ilan etti.

ABD yetkilileri önümüzdeki dönemde Eş Şebab'ın Etiyopya'nın yanı sıra Kenya, Cibuti ve Somali'ye komşu ülkelerde saldırılar gerçekleştireceğini tahmin ediyor.

Washington yönetimi bu tehditlere karşılık geçtiğimiz günlerde Kenya güçlerine askeri eğitimler vermişti.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.