Harita | Somali'de son durum

Harita | Somali'de son durum

2015'ten 2021 yılına kadarki süreçte Eş Şebab'ın saldırılarının iki katına çıktığı iddia ediliyor.

Somali'de Eş Şebab son yıllarda ülke genelinde hakimiyetini artırıyor.

Grubun Somali'nin güney ve orta kesimlerinin yaklaşık yüzde 70'ini kontrol altında tuttuğu belirtiliyor.

Mogadişu yönetimi başkent Mogadişu'da ve eyalet merkezlerinde faaliyet gösterirken Eş Şebab'ın daha çok kırsalda aktif olduğu biliniyor.

Grubun binlerce mensubu bulunduğu, sıklıkla kırsaldan Mogadişu yönetiminin kontrolündeki merkezlere yönelik saldırılar gerçekleştirildiği belirtiliyor.

Eş Şebab siyasi krizleri bir fırsat olarak kullanıyor

Grubun ülke genelinde varlığının genişlemesinde bazı sebepler yatıyor. Bunlar arasında ülkedeki siyasi kriz, grup karşısında etkisiz bir izlenim bırakan Afrika Birliği güçleri ve cihat yanlısı gruplara karşı mücadelede sürdürülebilir olmayan stratejiler gibi nedenler yer alıyor.

Birleşmiş Milletler, Afrika Birliği ve bazı Batılı ülkelerin yetkilileri de, son iki yıl içerisinde Mogadişu yönetimi içerisinde yaşanan sorunların Eş Şebab'ın ilerlemesinde katkı sahibi olduğunu doğruluyor.

Somali ve Afrika Boynuzu'ndaki gelişmeleri takip eden düşünce kuruluşu Hiraal Enstitüsü yöneticisi Samira Gaid, grubun elinde tuttuğu alanları genişlettiğini ve bunu yıllardır istikrarlı bir şekilde gerçekleştirdiğini belirtiyor.

Belçika merkezli düşünce kuruluşu Uluslararası Kriz Grubu tarafından geçtiğimiz ay yayımlanan bir raporda, Eş Şebab'ın zamanla halk ile bütünleştiği ve ilerleme sağlama konusunda bu etkenin önemli rol oynadığı kaydedilmişti.

ABD'nin geri dönüşüne rağmen söz konusu grubun Afrika Birliği üsleri dahil Somali ordusunun birçok askeri merkezine geniş çaplı saldırılara devam ettiği dikkat çekiyor.

Somali'de son durum

Eş Şebab, Somali'nin orta ve güney kesimlerinde yüzde 70'e varan bir hakimiyete sahip. Grup ayrıca Kenya'nın kuzey bölgelerinin de yaklaşık yarısını elinde tutuyor.

Aynı bölgelerde Batı destekli Mogadişu yönetiminin varlığı ise yaklaşık yüzde 30'da kalıyor. Mogadişu yönetiminin, ülkenin kuzey kesimlerinde kalan Somaliland, Puntland ve Mudug bölgelerinde ise bir varlığı yok. Bu üç bölge, fiilen bağımsız gibi hareket eden özerk yönetimlerce kontrol ediliyor.

Ülkenin kuzeyindeki Somaliland ve Puntland'da Eş Şebab ve IŞİD'in etkinlik alanları mevcut.

Ayrıca Somali'nin belirli kesimlerinde lokal olarak etkinlik gösteren bazı milis gruplar da faal halde.

Temmuz 2022 itibarıyla ülkede son durum şu şekilde:

somali-tmz-22.jpg

(Yüksek çözünürlük için haritaya tıklayın.)

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum