Somali'de siyasi kriz derinleşiyor: Puntland bağımsızlığını ilan etti

Somali'de siyasi kriz derinleşiyor: Puntland bağımsızlığını ilan etti

Somali'deki Puntland eyalet yönetimi yayımladığı bir bildiride, Mogadişu yönetiminden bağımsız bir şekilde hareket edeceğini duyurdu.

Somali'deki yarı-özerk Puntland eyalet yönetimi, merkezi yönetimden bağımsız hareket edeceğini açıkladı.

Puntland yönetiminden dün yapılan açıklamada, ABD destekli Mogadişu yönetiminin bir anayasa taslağı hazırlayıncaya ve referandum yapılıncaya kadar bağımsız bir şekilde hareket edileceği duyuruldu.

Puntland Eyalet Başkanı Said Abdullahi Deni, Somaliland'in Sul eyaleti üzerindeki hak iddiasının meşrulaştırmaya yol açacağını savunarak anayasa taslağını kabul etmeye dair mevcut plana karşı çıktı.

Böylece Puntland eyaleti, ABD ve Batı destekli Mogadişu yönetimi ile mevcut bağlarını kesmiş oldu.

Puntland eyaleti yönetimince alınan kararın ülkedeki siyasi krizi derinleştirebileceği düşünülüyor.

Somali'nin kuzeyindeki özerk bölge Somaliland'in Sul iline bağlı Las Anod bölgesi üzerinde hak talebinde bulunmaması isteniyor.

Bu kapsamda Las Anod bölgesinde protestocular Somaliland yönetimine karşı ayaklanmış ve yönetime bağlı güçler ile göstericiler arasında yaşanan çatışmalarda en az 20 kişi ölmüştü. Göstericiler Somaliland yönetiminin Las Anod bölgesini "zorla işgal ettiğini" savunurken yönetimin bölgede güvenliği sağlayamadığını iddia ediyordu.

Somaliland güçleri 2007 yılında Puntland'a bağlı birlikleri mağlup ederek bölgeden çıkarmış ve şehri ele geçirmişti.

İki bölge arasındaki alanlar halen taraflar arasında sınır ihtilaflarına yol açıyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum