Somali'de protestocuların üzerine ateş açıldı: En az 20 ölü

Somali'de protestocuların üzerine ateş açıldı: En az 20 ölü

Somali'nin kuzeyindeki Somaliland bölgesinde güvenlik güçlerinin yönetim karşıtı protestolara müdahalesinde en az 20 kişinin öldüğü belirtiliyor.

(Fotoğraf: VOA)

Somali'nin kuzeyindeki özerk bölge Somaliland'de yönetime bağlı güvenlik güçleri ile yönetim karşıtı protestocular arasında meydana gelen çatışmalarda en az 20 sivil hayatını kaybetti.

Bir süredir Somaliland yönetimini protesto eden göstericiler, yönetimin Sul iline bağlı Las Anod bölgesini terk etmesini talep ediyor.

Göstericiler Somaliland yönetiminin Las Anod bölgesini "zorla işgal ettiğini" savunurken yönetimin bölgede güvenliği sağlayamadığını iddia ediyor.

Bölgenin konumu:

Bölgedeki huzursuzluğun yayıldığını ve iç güvenliğin sağlanamadığını belirten protestocular, Somaliland yönetiminin Las Anod'un kontrolünü başka bir özerk yönetim olan Putland'a devretmesini istiyor.

Reuters'a konuşan Puntland Başkan Yardımcısı Ahmed Elmi Osman Karash, Somaliland güvenlik güçlerini sivillere yönelik "şiddet eğilimli" müdahalesinden dolayı suçlarken "Somaliland ordusunun yaptığı şey, sivil katliamıdır." dedi.

Somaliland Enformasyon Bakanı Salebaan Ali Koore göstericilere yaptığı çağrıda protestoları durdurmalarını isterken yönetimle müzakerelere başlamalarını talep etmişti.

Somali'den 1991 yılında tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Somaliland, henüz uluslararası toplum düzeyinde tanınmış değil.

Somaliland Somali'ye bağlı özerk bir bölge olmakla beraber, Somali'yi yöneten Mogadişu hükümetinin bölge üzerinde hiçbir etkisi bulunmuyor.

Ülkede Mogadişu yönetimi kontrolündeki bölgelerde çatışmalar sürerken Somaliland'de silahlı çatışmaların oldukça düşük seyrettiği ifade ediliyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.