Etiyopya etnik gerilim ve şiddet sarmalında

Etiyopya etnik gerilim ve şiddet sarmalında

Ülkede 2020 yılının Kasım ayında Tigray'da başlayan iç savaş diğer bölgelere de sıçramış durumda. Çatışma ve saldırılarda şimdiye kadar yüzbinlerce sivilin hayatını kaybettiği ifade ediliyor.

Amhara etnik azınlığa mensup sivillerin birimlerine yönelik yapılan saldırılarda 200'den fazla kişinin hayatını kaybetmesi sonrası Etiyopya'da başkent Addis Ababa dahil birçok ilde protestolar düzenlendi.

Amhara etnik azınlığına yönelik saldırıların ülke geneline yayıldığını dile getiren eylemciler, Amhara olmanın ülkenin bazı bölgelerinde ölümle yüzleşebileceği anlamına geldiği yönünde açıklamalarda bulundu.

Amharalara yönelik "vahşi" saldırıların zaman zaman gerçekleştiğini savunan kalabalık, kadın çocuk demeden birçok insanın katledildiğini vurguladı.

Etiyopya Başbakanlığı Sözcüsü Billene Seyoum, 18 Haziran'dan bu yana Amharalara yönelik saldırılar sonucunda ölü sayısının 338'e ulaştığını aktardı.

Bölgede Müslüman Amharalar da dahil olmak üzere çeşitli azınlık gruplar saldırıların hedefi oluyor.

Etiyopya hükümeti saldırılardan Oromo Kurtuluş Ordusunu (OLA) sorumlu tutmuştu ancak 2019'dan bu yana hükümet güçleriyle silahlı mücadele veren OLA saldırıları gerçekleştirdiğine dair iddiaları reddetmişti.

Amhara toplumu ise kendilerine yönelik saldırılarda sorumsuz bir tavır takınması, yeterli önlem almaması sebebiyle Etiyopya hükümetini hem suçluyor hem de katliamlarda suç ortağına dönüştüğünü savunuyor.

Etiyopya'da 80'e yakın etnik grup olduğu biliniyor. Amharalar ülke genelinde toplum içerisine yayılmış durumda.

18 Haziran'daki katliamda ne olmuştu?

Yerel kaynakların ifadelerine göre, Oromo Kurtuluş Ordusunun (OLA) Oromia bölgesindeki Tole köyüne gerçekleştirdiği saldırıda en az 230 Amhara Müslüman yaşamını yitirmişti.

Etiyopya hükümetince "terör örgütü" olarak tanımlanan Oromo Kurtuluş Ordusu, saldırıların kendi birliklerince gerçekleştirildiğine ilişkin iddiaları yalanlarken, saldırıları Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed'i destekleyen bölgesel hükümete yakın milis güçlerce düzenlendiğini öne sürdü.

OLA uluslararası sözcüsü Odaa Tarbii, "Abiy rejimi, kendine bağlı güçler tarafından işlenen zulümlerin sorumluluğunu yine bizim üzerimize atıyor." ifadelerini kullandı.

Oromia bölgesel hükümeti de saldırıların sorumlusu olarak OLA'yı gösterdi. Oromia bölgesel hükümet sözcülüğünden yapılan açıklamada, OLA'nın güvenlik güçlerinin başlattığı saldırılarla başa çıkamayıp insanları öldürdüğünü ve yerleşim birimlerini yıktığını söyledi.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.