Etiyopya'nın Amhara ve Afar bölgelerinde bir yılda 749 sivil katledildi

Etiyopya'nın Amhara ve Afar bölgelerinde bir yılda 749 sivil katledildi

Geçtiğimiz günlerde Amhara etnik azınlığa mensup sivillerin yerleşim birimlerine yönelik yapılan saldırılarda 200'den fazla kişinin hayatını kaybetmesi sonrası başkent Addis Ababa dahil birçok ilde protestolar düzenlendi.

Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (THKC) ve Etiyopya merkezi yönetimi arasında yaşanan çatışmalarda son bir yıl içerisinde Amhara ve Afar bölgelerinde yüzlerce sivilin hayatını kaybettiği açıklandı.

Etiyopya İnsan Hakları Komisyonu (EHRC), Etiyopya parlamentosuna sunduğu bir raporda, Haziran 2021 ile Haziran 2022 tarihleri arasında Etiyopya'nın Tigray bölgesinden Amhara ve Afar bölgelerine de sıçrayan çatışmaların 749 sivilin ölümüne yol açtığı ifade edildi.

Çatışmalarda yer alan tarafların orantısız güçte bulunduğuna dikkat çekilen raporda, Etiyopya yönetiminin ve THKC'nin şiddet olaylarında ölü sayısının artmasına neden olduğu belirtildi.

Raporda ayrıca, tüm tarafların ciddi insan hakları ihlallerinde bulunduğuna dikkat çekildi.

Kasım 2020'de bölgedeki güçlerin ve Etiyopya ulusal ordusu içindeki Tigraylı askerlerin bölgede kontrolü ele geçirmesinin ardından başlayan çatışmalar sonucu 400 bin kişinin açlığın pençesine düşerken, binlerce sivil hayatını kaybetti.

Etiyopya'nın kuzeyinde yaşayan 2 buçuk milyondan fazla kişi ise çatışmalar ve şiddet sarmalı nedeniyle evlerini terk etmeye zorlandı.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.