Filistin: Batı Şeria'da İsrail'e karşı silahlı mücadele taban kazanıyor

Filistin: Batı Şeria'da İsrail'e karşı silahlı mücadele taban kazanıyor

Uzun yıllar yaşanan çatışmasız sürecin ardından, Batı Şeria'da İsrail güçlerine karşı silahlı mücadelenin tekrar organize olmaya başladığı bildiriliyor.

Uzun yıllar yaşanan çatışmasız sürecin ardından, Batı Şeria'da İsrail güçlerine karşı silahlı mücadelenin tekrar organize olmaya başladığı bildiriliyor.

The New Arab'ın Batı Şeria muhabiri Kassam Muaddi tarafından kaleme alınan değerlendirmede, son yıllarda bölged taban kazanan silahlı direniş eğilimi ele alındı.

Özellikle Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin yerleşimi ve çevresi, silahlı faaliyetlerin merkezi haline gelmiş durumda. Söz konusu silahlı faaliyetler, Filistin İslami Direniş Hareketi (Hamas) ve İslami Cihad'ın bölgedeki hücre yapılanmaları ile de güç kazanıyor. Faaliyetlerin Ağustos ayından bu yana arttığı dikkat çekiyor.

Ağustos ayında Cenin'de Filistinli silahlı grupların yaptığı geçit töreni ve verdikleri görüntüler bu paralelde dikkat çekici bulunuyor.

ceninagustos.jpg

Ağustos ayında Hamas yetkilisi Vasfi Kabaha'nın cenaze töreni sonrasında toplanan silahlı gruplar

Silahlı grupların boy göstermesinin, İsrail'in yanı sıra Mahmud Abbas yönetimine de endişe verdiği aktarılıyor. Son dönemde, özellikle seçimleri askıya almasının ve bölgedeki baskıyı artırmasından sonra, Abbas'a yönelik destek ciddi şekilde azalmıştı.

Bölgede grupların faaliyetleriyle beraber, İsrail'in baskınları ve silahlı saldırılar da artış gösterdi. Çatışmalar, Cenin çevresindeki Tubas ve Nablus gibi yerleşimlerde de sıklaşıyor.

Bölge halkı, zorlaşan ekonomik koşullar, işsizlik ve umutsuzluk da silahlı gruplara olan teveccühü artırıyor. İsrail'in artan saldırgan tavrı, silahlı gruplara taban kazandırıyor. Eylül aynı başındaki Gilboa hapishane firarının da Batı Şeria'daki halkın siyasilere olan sempatisinin sıfıra ulaşmasına ve silahlı sürece yakınlık göstermesine yol açtığı aktarılıyor.

Filistinli liderlerin İsrail ile yaptığı anlaşmalar ekseninde, 2005 yılında İkinci İntifada'nın sona ermesiyle Batı Şeria'da silahlı faaliyetler neredeyse tamamen sona ermişti.

Ancak silahlı grupların yeniden etkinlik kazanması, Batı Şeria'da da dengelerin ilerleyen yıllarda daha farklı seyredebileceği şeklinde yorumlanıyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.