Filistin-İsrail savaşı ABD'nin Ukrayna'ya askeri yardımlarını etkileyecek mi?

Filistin-İsrail savaşı ABD'nin Ukrayna'ya askeri yardımlarını etkileyecek mi?

Savaşın başladığı Şubat 2022'den bu yana ABD Ukrayna'ya 44.2 milyar dolardan fazla silah yardımı yaptı ancak fonlar tükenmek üzere.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin Pazartesi günü Kiev'e beklenmedik bir ziyaret gerçekleştirerek, ABD ve uluslararası güçlerin Filistin-İsrail çatışmasının ortaya çıkardığı yeni küresel riskler karşısında zorlandığı bir dönemde Ukrayna'ya para ve silah akışını sürdürmek için yüksek düzeyli bir girişimde bulundu.

Polonya'dan trenle Kiev'e giden Austin, Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Savunma Bakanı Rustem Umerov ve Genelkurmay Başkanı General Valerii Zaluzhnyi ile bir araya geldi.

Austin burada yaptığı açıklamada Pentagon'un Ukrayna'ya ABD'nin mevcut stoklarından, topçu ve hava savunma sistemleri için mühimmat da dahil olmak üzere 100 milyon dolarlık ek silah göndereceğini duyurdu. Söz konusu paket ayrıca bir başka Yüksek Mobiliteye Sahip Topçu Roket Sistemi'ni de (HIMARS) içeriyor.

Austin, Ukrayna'nın Rus güçlerine karşı verdiği mücadelenin "dünyanın geri kalanı için önemli olduğunu" ve ABD'nin desteğinin "uzun vadede" devam edeceğini söyledi.

Zelenskiy Austin'in ziyaretinin Ukrayna için "çok önemli bir işaret" olduğunu söyledi. "Desteğinize güveniyoruz" diyen Zelenskiy, Kongre'nin yanı sıra Amerikan halkına da destekleri için teşekkür etti.

Bu, Austin'in Rusya'nın 2022'deki işgalinden bu yana Kiev'e yaptığı ikinci ziyaret. Ancak dünyanın dikkatinin Orta Doğu'ya çekildiği ve neredeyse 21 aydır devam eden Rusya-Ukrayna savaşının yorgunluk belirtilerinin görüldüğü bir dönemde, Austin bu ziyareti çok daha farklı koşullar altında gerçekleştiriyor.

Austin'in ilk ziyareti Nisan 2022'de, savaşın başlamasından sadece iki ay sonra gerçekleşmişti. O dönemde Ukrayna, Moskova'nın işgaline karşı küresel bir öfke dalgasının etkisi altındaydı ve Austin, o dönem 50 ülkenin Kiev'e hangi silahların, eğitimin ve diğer desteğin verilebileceğini koordine etmek üzere her ay bir araya geldiği uluslararası bir girişim başlatmıştı.

Ancak Gazze'deki çatışma, dikkatleri ve kaynakları Ukrayna'daki savaştan uzaklaştırabilir. ABD, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e yönelik saldırılarından ve İsrail'in Gazze'ye yönelik haftalar süren yıkıcı bombardımanından bu yana çatışmanın bölgesel bir savaşa dönüşmesini engellemek için hararetle çalışıyor.

Kısa ziyaretinin sonunda düzenlenen basın toplantısında Austin'e sorulan ilk soru bile Ukrayna yerine İsrail'in bu çatışmada ABD tarafından sağlanan silahları kullanmasıyla ilgiliydi.

İki çatışma da halihazırda önemli ölçüde ABD askeri desteği görmüş durumda. İsrail'i desteklemek ve bu çatışmanın yayılmasını önlemek için ABD zaten iki uçak gemisi saldırı grubunu, çok sayıda savaş uçağını ve binlerce ABD personelini Orta Doğu'ya gönderdi . Bunun yanı sıra Irak ve Suriye'deki ABD üslerini düzenli olarak vuran İran destekli silahlı gruplara karşı hava saldırıları düzenlemek zorunda kaldı.

ABD, Ukrayna için milyonlarca mermiden hava savunma sistemlerine, gelişmiş Avrupa ve ABD savaş tanklarına ve son olarak da F-16 savaş uçakları taahhüdüne kadar uzanan silah paketleri için 44 milyar dolardan fazla yardımda bulundu ve müttefikleri de 35 milyar dolar daha gönderdi.

Ancak Ukrayna'nın halen daha fazlasına ihtiyacı var ve Ukrayna'ya silah sevkiyatının üzerinden neredeyse 20 ay geçtikten sonra çatlak sesler çıkmaya başladı. Polonya gibi bazı Avrupa ülkeleri, kendilerini savunmak için yeterli savaş kabiliyetine sahip olmaları gerektiğini belirterek desteği azalttı.

Ukraynalı yetkililer, yaz boyunca uzun zamandır beklenen karşı saldırının sahadaki savaş hatlarını köklü bir şekilde değiştirmemesinin ardından kendilerine yöneltilen Rusya ile çıkmaza girdikleri yönündeki iddiaları şiddetle reddetti. Geçtiğimiz hafta Washington'a bir ziyarette bulunan Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak ayrıntı vermedi ancak Ukrayna güçlerinin nihayet, aylardır Ukrayna ve Rus güçleri arasında değişmez bir cephe hattı görevi gören Dinyeper Nehri'nin doğu yakasına doğru ilerlediğini doğruladı.

Ancak kış mevsimi yaklaştıkça arazi koşulları nedeniyle her iki taraf için de büyük kazanımlar elde etmek zorlaşacak. ABD'li meclis üyelerinin daha fazla fona ihtiyaç duyulmadan önce beklemek için zaman olduğunu düşünmeleri halinde bu durum Ukrayna'nın aleyhine işleyebilir. Ukrayna ve ABD, Rusya'nın bu kış Ukrayna'nın elektrik şebekesi gibi altyapısına yeniden saldıracağını ve bunun da hava savunmasına daha önem verilmesi gerektiğini düşünüyor.

American Enterprise Institute'da kıdemli uzman olarak görev yapan Fred Kagan, "beklemek için zaman olduğunu düşünmenin hata olacağını" söyledi.

Kagan, " Ukrayna'ya yardımı durdurursak, bu çıkmazın devam edeceği anlamına gelmez. Yardım aslında Rusların Ukrayna'yı yenmelerini sağlayacak şekilde yeniden manevra yapmaya başlamalarını engellemek için elzemdir." dedi ve ekledi: "Yani yardımı kesmenin bedeli Rusya'nın kazanması, Ukrayna'nın ve NATO'nun kaybetmesidir."

Pentagon'un bu yılki bütçesinde Ukrayna'ya silah göndermeye devam etmek için çok az miktarda para kalması ve Kongre'nin yeni bir bütçeyi geçirmekte aylarca gecikmesi ve Ukrayna'ya yardımı da içeren bir ek harcama paketini henüz ele almamış olması desteği daha da karmaşık hale getiriyor.

Savaşın başladığı Şubat 2022'den bu yana ABD Ukrayna'ya 44.2 milyar dolardan fazla silah yardımı yaptı ancak fon tükenmek üzere. Pentagon kendi stoklarından yaklaşık 5 milyar dolar daha silah ve ekipman gönderebilir. Ancak bu stokları yenilemek için sadece yaklaşık 1 milyar dolar fonu var.

Sonuç olarak, Austin'in Kiev'de açıkladığı 100 milyon dolarlık paket gibi son zamanlarda yapılan silah desteği duyuruları geçmiş aylara kıyasla çok daha küçük miktarda oldu.

Pentagon basın sözcüsü yardımcısı Sabrina Singh Perşembe günü yaptığı açıklamada "Daha küçük paketler gördünüz, çünkü bunları ayrıştırmamız gerekiyor" dedi. "Çünkü Kongre'nin ek paketimizi ne zaman onaylayacağını bilmiyoruz."

Yetkililer Kongre'yi ek kaynak sağlamaya çağırıyor ancak Senato'daki Cumhuriyetçilerin giderek artan bir kısmı, daha sıkı göç yasaları ve sınır kontrolü için ek kaynak gibi diğer ilgisiz hükümler için destek sağlamadan Ukrayna'ya ek yardım yapılmasına karşı çıkıyor. Tatil döneminde hükümetin kapanmasını önlemek için geçen hafta kabul edilen geçici harcama tasarısı Ukrayna için herhangi bir kaynak içermiyordu.

Kaynak: Mepa News, Millitary Times

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.