Filistin'de Mahmud Abbas'ın yerini kim alacak?

Filistin'de Mahmud Abbas'ın yerini kim alacak?

Filistin Yönetimi'nin başındaki isim olan Mahmud Abbas'ın yerini alacak kişi hakkında tartışmalar devam ediyor.

Filistin Yönetimi'nin başındaki isim olan Mahmud Abbas'ın yerini alacak kişi hakkında tartışmalar devam ediyor.

Bu yıl 87 yaşına girecek olan Abbas 2004 yılından bu yana Filistin Kurtuluş Örgütü'nü, 2005 yılından bu yana da "Devlet Başkanı" sıfatıyla Batı Şeria'yı yönetiyor.

Filistin Kurtuluş Örgütü'nün (FKÖ) Merkezi Konseyi 6 Şubat günü, 2018'den bu yana ilk kez toplandı.

Filistin İslami Direniş Hareketi (Hamas) ve İslami Cihad, Abbas'ın gücünü devredecek reformlarda bulunmaması sebebiyle toplantıyı boykot etti.

Konsey'in, Abbas'a yakın iki ismi, Huseyin el Şeyh ve Revhi Fettuh'u üst düzey koltuklara ataması bekleniyor. Abbas'ın, El Şeyh'in FKÖ Yürütme Konseyi Genel Sekreteri olmasını istediği belirtiliyor.

Bir önceki Genel Sekreter Saib Erekat koronavirüs sebebiyle 2020 yılının Kasım ayında ölmüştü.

Fettuh'un ise FKÖ'nün en üst karar alma organı olan Ulusal Konsey'in başına getirilmesi bekleniyor.

Fakat Abbas'ın yerini almasına kesin gözüyle bakılan herhangi bir isim bulunmuyor. Birçok isim, Abbas'ın ölümü veya görevi bırakması halinde onun koltuğuna geçmek istiyor. Batı Şeria'daki siyasi gelişmelere dair araştırmaları bulunan analist George Giacman "Abbas'ın halefi konusunda uzun bir liste var ve açık bir iç çatışma söz konusu. Eğer ona bir şey olursa, ardından fikir ayrılıkları yaşanacaktır." ifadelerini kullandı.

Batı Şeria'da Filistin yönetimine yönelik güvenin azalması ise, bölge halkını silahlı gruplara katılmaya iten bir etken konumunda.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.