Fransa'daki 'akaryakıt' protestolarında çatışma çıktı

Fransa'daki 'akaryakıt' protestolarında çatışma çıktı

Fransa hükümetinin akaryakıta ek vergi koyma kararını protesto eden 'Sarı yelekliler' adı altında örgütlenen eylemciler ile Fransa polisi arasında çatışmalar yaşandı. Başkent Paris’te olmak üzere birçok kentte gösteriler düzenlendi.

'Sarı yelekliler' adlı protestocularla polis arasında çatışma Şanzelize’de meydana geldi. Polis, kent merkezinde başbakanlık ofisinin de aralarında olduğu önemli yapıların bulunduğu bölgeye girmek isteyen protestoculara müdahale etti.

Amerika'nın Sesi'nin haberine göre bazı protestocular polise taşlar atarken, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un istifa etmesi gerektiği yönünde de sloganlar attılar.

Protestoya binlerce kişi katılıdı. Bölgeye ise 3 bin polis konuşlandırıldı. Yetkililer aralarında 2 polisin de bulunduğu en az 8 kişinin olaylar sırasında yaralandığını açıkladı.

Protestocular geçen hafta da yakıt artışlarını protesto etmiş, gösterilerde bir kişi yaşamını yitirmişti.

Akaryakıt zammı

Protestoların nedeni Fransa’da araçların en fazla kullandığı yakıt türü olan dizelin fiyatının 1 yıl içinde yüzde 23 artması.

Yetkililer Şanzelize’deki protestoya 5 bin kişinin katıldığını, ülke genelindeki protestolarda ise 81 bin kişinin yer aldığını açıkladı. Geçen Cumartesi günkü protestolara ise toplamda 244 bin kişi katılmıştı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransa’nın fosil yakıtlara bağımlılığını azaltmak ve yenilenebilir enerjiye yatırım yapmak için yakıt artışlarının gerekli olduğunu belirtiyor.

Neden sarı yelek?

Fransa’da geçen hafta başlayan protesto gösterilerinin en dikkat çekici unsuru, binlerce kişinin sarı yelek giymesi. Henüz resmi bir açıklama yapılmasa da göstericiler, Fransa’daki araçlarda zorunlu olarak bulundurulması gereken sarı yelekleri giydi. Bu yelekler, trafik sırasında olası bir acil durum veya kaza sırasında ve sonrasında yardımcı ve fark edilebilir olmak için giyiliyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.