Guantanamo'da koronavirüs salgını yeniden patlak verdi

Guantanamo'da koronavirüs salgını yeniden patlak verdi

CIA'in çeşitli işkencelerine maruz kalan 4 Guantanamo mahkumunun koronavirüs testi pozitif çıktı.

ABD'nin kontrolündeki Guantanamo cezaevinde mahkumlar arasında yeniden koronavirüs vakaları tespit edildi.

New York Times'ın haberine göre, Guantanamo'daki 4 mahkumun koronavirüs testi pozitif çıktı.

Haberde, 14 mahkumun kaldığı Guantanamo'nun Camp 5 bölümünde yeniden koronavirüs vakaları tespit edildiği belirtildi.

Koronavirüse yakalanan mahkumların kimliği, Abdurrahim en Neşiri, Velid bin Attaş, Neşvan Abdurrezzak Abdulbaki ve Guled Hasan Duran olarak açıklandı.

Söz konusu dört mahkum, 2002 ile 2008 yılları arasında CIA merkezlerinde gözaltında tutulmuştu. Koronavirüs testi pozitif çıktığı ifade edilen isimler, geçmiş yıllarda CIA işkencelerine maruz kalmıştı.

Somalili olan ve "yüksek öneme sahip tutuklu" olarak tasnif edilen Guled Hasan Duran'ın Guantanamo'dan serbest bırakılması onaylanmıştı. Ancak Duran'ın gönderileceği ülke belirlenemediğinden Somalili mahkum henüz salıverilmiş değil.

ABD'nin Guantanamo'da tıbbi ihmalle ve mahkumların tedavilerini karşılamamakla suçlanıyordu. Koronavirüs testi pozitif çıkan mahkumların sağlık durumlarından endişe ediliyor.

Birçok mahkumun tutukluluk sürecinde ABD yetkililerince gördüğü işkenceler dolayısıyla çeşitli hastalıklardan muzdarip olduğu biliniyor.

Guantanamo cezaevi

2002'de kurulan Guantanamo'da şimdiye kadar 780 mahkum tutuldu. Bunların bir kısmı ülkelerine geri gönderilerek aileleriyle tekrar buluşma imkanına kavuşsa da büyük bir kısmı bu imkana sahip olamadı. Mahkumların bir kısmı Guantanamo'da hayatını kaybederken, bir kısmı da ailelerinden uzaktaki farklı ülkelerde zorunlu ikamete mecbur edildi. Birçok mahkumun yakınları ise, kendileri Guantanamo'dayken hayatlarını kaybetti.

Bir süredir ABD'ye Guantanamo cezaevinin kapatılması için çağrıda bulunulsa da Washington yönetimleri bu çağrıları yanıtsız Amerika merkezli Müslüman sivil haklar örgütü CAIR Başkanı Robert McCaw "Guantanamo'daki bu cezaevinin varlığını devam ettirmesi, ABD'nin insan hakları siciline sürülmüş bir leke olarak kalmaktadır." açıklamasını yapmıştı. Söz konusu cezaevindeki mahkumların tamamına yakınının herhangi bir suçlama yöneltilmeden tutulması tepki çekiyor.

ABD'nin Guantanamo'daki cezaevinde halen 30 mahkum tutuluyor.

Bunlardan;

- 16'sının süresiz olarak tutulduğu ancak güvenlik şartları karşılandığı an serbest bırakılacağı açıklandı.

- 3'ünün süresiz olarak tutulduğu açıklandı ve serbest bırakılmaları tavsiye edilmedi

- 10'u askeri mahkemelerde suçlandı ve yargılanıyor

- 1'i askeri mahkemelerde suçlu bulundu.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.