Güney Kore ülkedeki ABD askerleri için yaptığı ödemeyi artırdı

Güney Kore ülkedeki ABD askerleri için yaptığı ödemeyi artırdı

Güney Kore, ABD'nin ülkedeki askeri varlığına daha fazla mali katkı sağlamasına yönelik 1 yıl geçerli anlaşma imzaladı.

Yeni anlaşmanın Güney Kore parlamentosu tarafından onaylanmasının ardından ABD'ye yapılan ödeme 1.03 trilyon dolara yükseltilecek. Daha önce yapılan anlaşmalar 5 yıl süre olurken bu defa imzalanan anlaşma 1 yıl için geçerli olacak.

ABD Dışişleri Bakanlığı Güvenlik Müzakereleri ve Anlaşmaları Üst Düzey Danışmanı Timothy Betts ve Güney Kore Dışişleri Bakanı Kang Kyung-wha, gazetecilere yaptıkları ortak açıklamada da rakamın çok büyük olmadığını ancak Güney Kore’nin müttefik olarak katkısını göstermesi bakımından önemli olduğunu belirttiler.

Betts “ABD hükümeti Güney Kore’nin müttefikliğimiz ve bölgenin barışı ve istikrarı için katkılarını görüyor” şeklinde konuştu. Kang, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Uzun bir süreç oldu ama sonunda son derece başarılı bir ilerleme sağlandı” ifadelerini kullandı.

Güney Kore'de 28 bin 500 ABD askeri

ABD'nin 1950-53 yıllarındaki Kore Savaşı’ndan bu yana Güney Kore’de konuşlu 28.500 askeri bulunuyor.

Güney Kore yönetimi en az üç yıl süreyle katkı payını 1 trilyon dolarda tutmak istediğini belirtmişti. Güney Kore hükümetinden üst düzey bir yetkili geçen ay yaptığı açıklamada, ABD'nin 1.4 trilyon dolar talep etmesi üzerine görüşmelerin kilitlendiğini söylemiş ve bu rakamı kabul edilemez olarak nitelemişti.

ABD'nin Güney Kore'den asker çekmesi ihtimali

Kuzey Kore ile ABD arasında yapılacak zirve öncesinde tarafların bir şekilde uzlaşı sağladıklarına dikkat çekiliyor. Anlaşma olmaması halinde Trump’ın Suriye’de olduğu gibi Güney Kore’den de asker çekmesi durumunu ortaya çıkarmasından bahsediliyordu. Ancak varılan anlaşmanın ardından ABD'nin Güney Kore’deki asker sayısında değişikliğe gitmeyeceği belirtiliyor.

Haziran ayında Kuzey Kore lideriyle yaptığı görüşmenin ardından Trump, maliyetinin yüksek olduğu ve çoğunun ABD tarafından karşılandığı gerekçesiyle, Güney Kore’yle askeri tatbikatı iptal ettiğini söylemişti. Her ne kadar büyük tatbikatlar askıya alınmış olsa da daha küçük kapsamlı olanlar devam ediyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.