Trump: Kim Jong-un ile yapacağım görüşme başarılı geçecek

Trump: Kim Jong-un ile yapacağım görüşme başarılı geçecek

ABD Başkanı Trump, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile yapacağı görüşmenin başarılı geçeceğini düşündüğünü ve Kim'in sözünü tuttuğunu söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore Lideri Kim Jon Un’la ikinci zirvesi öncesinde beklentileri düşürüyor ancak önümüzdeki birkaç günün son derece heyecanlı olacağını söylüyor.

Başkan Trump, Salı günü Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in’le zirveye ilişkin konuştuğunu, Japonya Başbakanı Shinzo Abe’yle de bir telefon görüşmesi yaptığını söyledi.

Güney Kore tarafından yapılan açıklamada, Moon’un Trump’a, Kuzey Kore’yle aralarındaki tren yolunun yeniden açılması ve iki ülke arasında ekonomik işbirliğinin sağlanması adına üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu söylediği belirtildi. Bu sayede Güney Kore’nin ABD'nin üzerindeki yükü hafifletmek niyetinde olduğu vurgulandı.

Trump, Kuzey Kore lideri Kim’le Vietnam’ın başkenti Hanoi’de 27-28 Şubat tarihlerinde biraraya gelecek. Bu geçen yıl Haziran ayında Singapur’da düzenlenen zirvenin ardından ikinci buluşma olacak.

Trump Salı günü Beyaz Saray’daki Oval Ofis’te gazetecilere yaptığı açıklamada, “Sanırım birçok şey olacak. En azından sonunda nükleer silahlardan arınma olacak.” ifadelerini kullandı ve Kuzey Kore’yle arasındaki işbirliğini çok güçlü olarak tanımladı.

"Sanırım başarılı olacağız"

Trump, Kuzey Kore’nin uzunca bir süredir füze testi yapmadığını söyledi ve nükleer silahlardan arınma konusunda acele etmediğini beirtti..

Trump, “Birçok basın kuruluşu, ‘Neler oluyor? Haydi, haydi haydi diyor ama aceleye etmek yok. Toplantımızı yapacağız ve neler olacak göreceğiz. Sanırım günün sonunda çok başarılı olacağız.” dedi.

Trump, Pyonyang’dan da şu anda aklı başında fikirler çıktığını söyledi ve kendisinin Başkan olduğu ilk günlerde Kuzey Kore’yi tehdit ettiği ve Kim Jong Un için “Roket adam” dediği günlerden farklı bir sürecin olduğuna dikkat çekti.

Trump, Kim Jong Un’un nükleer testler konusundaki sözünü koruduğunu belirtti ve “Acelem yok eğer test yaparlarsa bu farklı bir şey olur.” ifadelerini kullandı.

Amerika’nın Kuzey Kore Özel Temsilcisi Stephen Biegun Salı günü Vietnam’a giderek zirve hazırlıklarına başladı.

Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcü Vekili Robert Palladino, “Singapur zirvesinde verilen sözler yerine getirilecektir.” dedi.

Palladino, “Bu yukarıdan aşağıya yansıyan bir durum. Kim ve Trump doğrudan görüşüyorlar ve başarı sağlanırsa bu iki ülke arasındaki ilişkileri dönüştürecektir.” diye konuştu.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.