"Hafter'e destek veren aşiretler taraf değiştirebilir"

"Hafter'e destek veren aşiretler taraf değiştirebilir"

Vatiyye üssünün UMH güçlerince ele geçirilmesinin Halife Hafter’e destek veren aşiretleri taraf değiştirmeye sevk edebileceği öne sürüldü.

Independent Türkçe'den Ali Kemal Erdem'in haberine göre, Türkiye destekli Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ile Tobruk merkezli Halife Hafter’in liderlik ettiği Libya Ulusal Ordusu (LUO) arasında süren iç savaşta dikkat çekici bir gelişme yaşandı.

UMH güçleri, Hafter kuvvetlerinin elindeki stratejik Vatiyye Hava Üssü'nü ele geçirdi.

Alman Dış Politika ve Güvenlik Enstitüsü’nde misafir araştırmacı olarak çalışan Libya Uzmanı Nebahat Tanrıverdi Yaşar, söz konusu gelişmenin Libya’daki süreci nasıl etkileyeceğini değerlendirdi.

“Hava operasyonları Jufra’ya gerileyecek”

Vatiyye Hava Üssü'nün Batı Libya'da Hafter’in uzun süredir ana üssü olduğunu belirten Yaşar, buranın kaybının Hafter güçleri açısından yaratacağı sonucu şöyle anlattı:

"Vatiyye üssünün UMH kontrolüne geçmesi, LUO'nun batı Libya'daki askeri varlığı açısından büyük bir kayıp anlamına geliyor. Bu kayıptan sonra LUO'nun hava operasyonları için kullanabileceği askeri üs Jufra'da, bu da menzilin oldukça uzağa gerilemesi anlamına geliyor."

Yaşar, Vatiyye'nin ele geçirilmesi ile batı cephesini büyük oranda güvenlik altına alan UMH'nin artık güçlerini güney ve doğu cephelerine yoğunlaştırma imkanı elde etmiş olduğuna da dikkat çekti.

LUO içerisindeki mücadeleyi Hafter aleyhine etkiler

Vatiyye üssünün kaybı ve Giryan'da elde edilen başarının UMH tarafında moralleri yükseltirken, LUO içerisindeki ittifaklar arasında bir süredir devam eden mücadeleyi de Hafter aleyhine etkileyebilecek bir gelişme olacağını öne süren Yaşar sözlerini şöyle sürdürdü:

“Aşiretler arası görüşmeleri yeniden başlatabilir”

"Hafter, 2014 sonrasında kademeli olarak sahada Doğu Libya'dan başlayarak içeride ve dışarıda geniş fakat gevşek bir ittifak ağı kurdu ve bu siyasi ittifaklardan elde ettiği güçle kontrol ettiği alanı genişletti. Bu açıdan Hafter'in Libya içindeki genişlemesinin büyük bir bölümünün savaş aracılığından ziyade aşiretlerle uzlaşarak gerçekleştiğini bilmek gerekiyor. Vatiyye üssünün kontrolünün LUO tarafından kaybedilmesi bu açıdan aşiretler arası görüşmelerin yeniden başlamasını tetikleyebilecek bir dönüm noktası olma potansiyeli taşıyor."

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.