Halid Meşal Hamas'ın yurt dışı başkanı seçildi

Halid Meşal Hamas'ın yurt dışı başkanı seçildi

Hamas'ın önde gelen isimlerinden Halid Meşal, hareketin yurt dışı başkanı olarak seçildi.

Filistin İslami Direniş Hareketi'nin (Hamas) önde gelen isimlerinden Halid Meşal, hareketin yurt dışı başkanı olarak seçildi.

Filistin Enformasyon Merkezi'nin aktardığı habere göre Hamas, Halid Meşal'in yurt dışı teşkilatı başkanlığına, Musa Ebu Merzuk'un ise yardımcılığına seçildiğini duyurdu. Yapılan açıklamada, Hamas’ın yurt dışındaki kolunun iç seçimlerini başarılı bir şekilde icra ettiği ve yeni şura meclisi üyelerini de seçtiği ifade edildi.

Hamas'ın 18 Şubat'ta başlayan iç seçimlerine ilişkin 11 Mart’ta açıklamalarda bulunan Hamas Hareketi Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, Yahya Sinvar'ın Gazze sorumlusu olarak seçildiğini duyurmuştu.

Aynı zamanda Hamas, geçtiğimiz günlerde de iç seçimleri kapsamında abluka altındaki Gazze Şeridi’ndeki teşkilatının yönetimine seçilen isimleri açıklamıştı.

Hamas, şura ve yönetimle alakadar olan kurumlarının yöneticilerinin belirleneceği iç seçimlerinin başladığını duyurmuştu. Hamas'ın iç seçimleri, abluka altındaki Gazze Şeridi'nde, işgal altındaki Batı Şeria'da ve Filistin dışında yapılıyor.

Hamas'ın Siyasi Ofisi'nde de yakın zamanda bir seçim olacağı belirtiliyor. Siyasi Ofis'in mevut liderliğini İsmail Heniyye yürütüyor.

Halid Meşal kimdir?

Halid Abdurrahim İsmail Abdulkadir Meşal 28 Mayıs 1956 tarihinde Ramallah’a bağlı Silvad köyünde dünyaya geldi.

Babası 1936 yılında İngiliz mandasına karşı başlatılan mücadelede İzzeddin El-Kassam’ın öğrencileri ile birlikte yer almıştı. İlk eğitimini babasından aldı.

Ailesiyle birlikte 1967 yılında Kuveyt’e yerleşen Meşal, 1990 yılında baş gösteren Körfez krizine kadar burada kaldı. Ortaokul, lise ve üniversiteyi Kuveyt’te okudu. 1978 yılında Kuveyt Üniversitesi'nden Fizik dalında diplomasını aldı.

1971 yılında Filistin’deki Müslüman Kardeşler cemaatine katıldı. Kuveyt Üniversitesi'nde Filistin İslamî Hareketi’ne liderlik eden Meşal, 1977 yılında üniversitedeki İslamî Hak Listesi'ni kurdu ve ilk başkanı oldu. Bu yapı üç sene sonra Filistin İslami Öğrenci Birliği'ne dönüştü.

1984 yılına kadar Kuveyt’te Fizik öğretmeni olarak çalıştı. Daha sonra Filistin meselesine aktif olarak dahil olmaya devam etti.

Hamas'ın kuruluşunda ve yapılanma sürecinde rol oynadı. Körfez krizinden sonra Kuveyt’ten ayrılan Meşal, Ürdün’e geçti. 1999 yılında sürgün edilinceye kadar burada kaldı.

Kurulduğunda Hamas’ın Siyasi Birimi üyesi olan Halid Meşal, 1996 yılında birimin başkanı seçildi ve 6 Mayıs 2017 tarihine kadar da hareketi idare etti. Bu tarihin ardından görevini İsmail Heniyye'ye bırakacaktı.

Suikast girişimi

Meşal 25 Mayıs 1997 tarihinde Ürdün’ün başkenti Amman’da Mossad’a bağlı iki ajanın başarısız suikastına maruz kaldı. Ürdün Kralı Hüseyin, İsrail rejiminden suikastı düzenleyen iki ajanın serbest bırakılmasına karşılık Meşal’e enjekte edilen zehirin panzehirinin gönderilmesini ve ömür boyu hapse mahkûm edilen Hamas lideri Şeyh Ahmed Yasin’in serbest bırakılmasını istedi. Kral Hüseyin’in taleplerini kabul eden İsrail, panzehiri gönderdiği gibi, Şeyh Yasin’i de serbest bıraktı.

1999'da Ürdün Hamas ofisini kapatırken, Meşal'i de Katar’ın başkent Doha’ya sürgün etti. Meşal 2001’in başına kadar burada ikamet etti.

Suriye ve sonrası

Katar’dan sonra Suriye’ye geçen Meşal burada yaklaşık 11 yıl kaldı. Burada Hamas'ı komuta etmeye devam etti.

Suriye devriminin başlamasıyla İran ve Esed rejimiyle Hamas'ın ilişkileri bozulacaktı. Meşal, Ocak 2012 tarihinde Suriye’den çıkıp Katar’ın başkenti Doha’ya yerleşti. Halen Doha’da ikamet etmektedir.

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.