Hamaney'in askeri danışmanı: Nükleer anlaşmayı imzalamak hataydı

Hamaney'in askeri danışmanı: Nükleer anlaşmayı imzalamak hataydı

İran lideri Ali Hamaney'in askeri danışmanı Ali Şamhani, ülkesinin 2015 nükleer anlaşmasını imzalamasının bir hata olduğunu söyledi.

İran Milli Güvenlik Yüksek Konseyi Sekreteri Ali Hamaney'in askeri danışmanı Ali Şamhani, basın mensuplarına yaptığı açıklamada ABD Başkanı Donald Trump'ın çekildiği 2015 nükleer anlaşmasını İran'ın en baştan hiç imzalamaması gerektiğini ifade etti. İran'da nükleer anlaşmayı imzalamanın bir hata olduğunu düşünen insanların olduğunu belirten Şamhani, "Ben de milletimin, İran halkının görüşlerini takip ediyorum." açıklaması yaptı.

Batı medyasına çok nadir açıklama yaptığı bilinen Şamhani, NBC News'e verdiği röportajda ABD'nin bölgedeki başlıca gerilim kaynağı ve saldırgan olduğunu söyleyerek ABD'ye "bilgece davranma" uyarısında bulundu. Şamhani, Trump yönetiminin İran'a karşı uyguladığı en üst seviyede baskının İran'ı "dize getirmeyeceğini" ya da yeniden nükleer müzakere masasına oturtamayacağını söyledi.

Şamhani, "Yaptırım kampanyası müzakere için değil, bizi pes ettirmek için. ABD bu yaklaşımı devam ettirdiği sürece İran hiçbir zaman müzakere aramayacak." ifadelerini kullandı.

Şamhani: Başarılı bir müzakere süreci yaşamıştık

2 yıl süren görüşmelerin ardından 2015 yılında Barack Obama liderliğinde ABD, Rusya, Çin ve Avrupalı güçler ile İran arasında İran'ın nükleer programını sınırlandıran anlaşma imzalanmıştı. ABD Devlet Başkanı Donald Trump ise bu anlaşmadan 2018 yılında çekilmişti.

"Başarılı bir müzakere süreci geçirmiştik. ABD anlaşmadan nasıl oldu da ayrıldı?" diyen Şamhani, İran halkının uzun süredir uluslararası yaptırımlarla uğraştığını söyledi ve Trump'ın politikalarının başarısızlığının kanıtı olarak sokaktaki havayı gösterdi: "Tahran'da sokaklarda yürüyün ve halkımızın ne kadar enerjik olduğuna şahit olun. ABD'nin yapmaya çalıştığı şeyin ne gerçekleşmediğini anlayacaksınız."

Şamhani'ye göre İranlılar Trump'ın, önceki tüm ABD başkanları ile aynı amaca sahip olduğunu düşünüyor: İran'ın etkisini azaltmak.

"İran nükleer silah arayışında değil"

Şamhani, İran'ın nükleer silah arayışında olduğu iddialarını reddederek bunun İslam'a göre yasak olduğunu ve İsrail gibi nükleer silahlara sahip olanlara güvenlik sağlanmadığını söyledi. İsrail'in yok olması gibi "askeri arzusunun" olmadığını da ekleyen Şamhani, İsrail'in kaderini Filistinlilerin belirleyeceğini ifade etti.

Şamhani'ye göre İran bölgedeki terör kaynağı değil, hayatlarını feda eden "şehitler veren" ve El Kaide, IŞİD gibi grupları mağlup eden istikrarlı bir güç.

Şamhani Hürmüz Boğazı'ndaki petrol tankerlerini sabote etmede İran'ın oynadığı rolü açıkça reddetmedi ancak İran'ın bölgenin güvenliği için garantör konumunda olduğunun altını çizdi.

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.