İran: Nükleer anlaşmanın yeniden müzakeresi mümkün değil

İran: Nükleer anlaşmanın yeniden müzakeresi mümkün değil

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, nükleer anlaşmanın yeniden müzakere edilemeyeceğini belirtti.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Elysee Sarayı’nda gerçekleştirdiği görüşmenin ardından, nükleer anlaşmanın yeniden müzakere edilmesinin Tahran açısından kabul edilebilir olmadığını söyledi.

İran İşçiler Haber Ajansı ILNA’nın haberine göre Macron ile olumlu bir görüşme gerçekleştirdiklerini dile getiren Zarif, "Fransa’nın nükleer anlaşmaya ilişkin bazı önerileri vardı. Bu konuda bizim de yeni önerilerimiz oldu. Karşılıklı atılacak adımları değerlendirdik” diye konuştu. Zarif, “Görüşmeler olumlu ve yapıcı geçti. Bu, Avrupa Birliği’nin (AB) nükleer anlaşmadaki taahhütlerini yerine getirmesine bağlı” dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ABD'li mevkidaşı Donald Trump ile bu hafta sonu düzenlenecek G7 Zirvesi'nde nükleer anlaşmayı kurtarmaya yönelik gerçekleştireceği görüşme öncesinde İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif’i Elysee Sarayı’nda kabul etmişti.

Macron, bu hafta Trump ile yaptığı telefon görüşmesinde ABD Başkanı’nın Tahran'a uyguladığı aşırı baskı politikasına atıfta bulunarak bu hafta sonu Fransa'da gerçekleşecek G7 Zirvesi sırasında İran dosyasının hangi yönden ele alınacağı üzerine görüşmeleri gerektiğini ifade etmişti.

İran, ABD, Çin, Rusya, İngiltere, Fransa ve Almanya arasında, 2015 yılında anlaşmaya varılmış, nükleer silah geliştirmeyeceğine ilişkin taahhütü karşılığında İran’a yönelik yaptırımların bir kısmı kaldırılmıştı. Ancak ABD’nin anlaşmadan çekilmesi ve Avrupa’nın yeni yaptırımları aşmasında kendisine yardım edememesinin ardından İran anlaşma kapsamındaki bazı yükümlülüklerinden vazgeçmişti.

İran, ABD’nin özellikle petrol ve doğalgaza yönelik yaptırımlarını aşmasına yardım edilmemesi halinde diğer yükümlülüklerini de bırakmakla tehdit etmişti.

instabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.